Spelartypen: Tacklaren del 2, Daniel Rahimi

27 november 2013 12:00

SHL.se presenterar i en serie artiklar olika spelartyper, spelare som förutom att vara skickliga hockeyspelare även besitter någon form av specielkompetens och som har olika typer av funktioner för sina respektive lag. Näst på tur är Linköpings back Daniel Rahimi - tacklaren.


Redaktionen på SHL.se har definierat spelartypen tacklaren som en spelare som ligger högt upp i tacklingsligan och som har en spelstil som bygger på att tacklas mycket.

Tacklaren har tidigare varit i rampljuset i form av Ville Varakas. SHL.se utökar fokuseringen på tacklaren för att ta reda på mer om spelartypen.

Linköpings Daniel Rahimi debuterade i den svenska högstaligan säsongen 2009/2010 efter spel i Manitoba Moose i AHL. Efter en säsong i Rögle gick han via två säsonger i HV71 till spel i Linköping.

Att tacklas är en egenskap som han utvecklat succesivt från år till år i takt med att han skaffat sig mer rutin och upptäckt att han är bra på det. Ett tecken på det är att han förra säsongen var hela ligans mest tacklingsglada spelare med 121 tacklingar. Säsongen innan tryckte den 95 kilo tunge Rahimi dit motståndare 94 gånger och innan det vid 41 tillfällen. Det är således en tredubbling i antal på två säsonger. Vad är det då för egenskaper han besitter som ligger bakom denna utveckling?

– Tajming och spelsinne är två komponenter som är viktiga hos en god tacklare. Fysiskt sett har storlek och styrka mindre betydelse, däremot är balansen viktig, berättar han.

– En schysst tackling på öppen is är alltid speciellt. Men det som är viktigast är att man får ett spelmässigt övertag exempelvis att vi vinner pucken eller lyckas få stopp på ett anfall.

Rahimi ser en helhet i sin spelstil, hur tankar, känslor och handlingar ute på isen påverkar honom själv, laget och publiken:

– Att tacklas har många positiva effekter på både laget och en själv. Personligen så får jag höjt självförtroende och en känsla av att man är inne i matchen. Laget och publiken får en boost då man sänder signalen att man är redo.

Daniel Rahimi signalerar gärna vidare, hittills under pågående säsong hänger han med bra i tacklingsligan med 49 tacklingar på 25 spelade matcher. Återstår att se om han tar hem tacklingsligan även den här säsongen och hur långt det kan bära fram Linköping i kampen om de ädlare medaljerna?