Spelartypen: Tekaren Mattias Sjögren

5 december 2013 09:45

SHL.se presenterar i en serie artiklar olika spelartyper, spelare som förutom att vara skickliga hockeyspelare även besitter någon form av specielkompetens och som har olika typer av funktioner för sina respektive lag. Näst på tur är Linköpings forward Mattias Sjögren - tekaren.


Redaktionen på SHL.se har definierat spelartypen tekaren som en spelare som tekar ofta, som sätts in för att teka i de avgörande lägena och ofta har bra procent i vunna tekningar.

En vunnen tekning i försvarszon innebär att laget får chansen att starta ett anfall eller att freda sig från motståndarnas tryck. I anfallszon kan det innebära att man kan komma till snabbt avslut om tiden är knapp eller etablera tryck utan att först behöva hitta en väg in i zonen.

Linköpings Mattias Sjögren är en spelare som uppfyller de satta kriterierna. Han har samlat på sig stor rutin och vet vad som väntar när han står öga mot öga med motståndaren. Men vad är det som avgör vilken taktik han väljer? När bestämmer han sig? Kommer det spontant eller läser han på om motståndaren?

– Ofta har jag en taktik jag följer match efter match, det känns bättre att träna in en rutin och teknik som jag känner mig trygg med jämfört med att byta och ändra under matchen. Givetvis finns det motståndare som är lättare eller svårare att möta. Det beror helt på vilken taktik spelaren använder och om han är vänster eller högerfattad.

– Mot vissa spelare är det väldigt svårt att vinna tekningar. Då kan det vara läge att göra något helt annat, något oväntat för att ändra utgångsläget senare i matchen. Man kan på så sätt få sin motståndare att ändra på sin taktik. Man får en känsla av hur andra centrar tekar ju längre säsongen går och vilka man har svårt respektive lätt mot.

Hur tränar du på tekningar? Jag tränar på tekningar precis som alla andra moment ute på isen. Ibland tränar man tekningar i samband med spel i olika moment men oftast så försöker centrarna träna rena släpp efter träningen. Då brukar det vara lättare att slipa på sin taktik.

Vilka egenskaper är viktiga för att vara en bra tekare?
– Styrka och storlek kan vara en liten fördel men annars är det mycket erfrenhet som spelar roll. De svåraste centrarna att teka mot har oftast mycket erfarenhet från viktiga matcher på den högsta nivån.