Spelartypen: Tuffingen Martin Lundberg

30 januari 2014 08:50

SHL.se presenterar i en serie artiklar olika spelartyper, spelare som förutom att vara skickliga hockeyspelare även besitter någon form av specielkompetens och som har olika typer av funktioner för sina respektive lag. Näst på tur är Skellefteås forward Martin Lundberg - tuffingen.


Redaktionen på SHL.se har definierat spelartypen tuffingen som en spelare som har respekt med sig, som man inte gärna hamnar i gruff med och som spelar riktigt fysiskt.

Skellefteås Martin Lundberg är en sådan spelare som, åtminstone inte hittills i karriären, inte särskilt ofta hamnar i poängprotokollet. Däremot bidrar han med andra saker ute på isen. Den 95 kilo tunga forwarden har under alla år i SHL placerat sig högt upp bland de spelare som tacklas allra mest i serien. Han tar också gärna grovjobbet och förväntas inte vara den som producerar framåt.

– Jag kommer fort in i matchen genom att ta eller ge en smäll. Syftet är att "väcka" laget genom att spela tufft men även få motståndare ur balans, säger Lundberg.

Balansgång mellan rätt och fel

I skrivande stund ligger han femma i tacklingsligan i SHL. Att han "bara" dragit på sig 28 utvisningsminuter hittills på de inledande 44 matcherna talar för att han vet vad han gör för att hålla sig på rätt sida om det tillåtna. Det är färre än många av de andra kollegorna som placerar sig högt upp i tacklingsligan och sett till spelstilen och de situationer han ofta hamnar i kan det anses okej.

Men så har det inte alltid varit. För ett år sedan hamnade Lundberg i rampljuset ordentligt efter ett regelrätt slagsmål med HV71:s Marcus Nilson. Det genererade i tre matchers avstängning för båda och i Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnds beslut gick att läsa:

"Knytnävsslagsmål ingår inte i spelet och är inte ett acceptabelt beteende inom svensk ishockey. Det ska enligt den praxis som nämnden sedan länge tillämpat föranleda en avstängning."

Lundberg och Nilson har försonats och sedan dess har det varit lugnt med slagsmål. Däremot har han fortsatt gäcka sina motståndare med sin spelstil utan att klaga.

– Man ska kunna ta och ge smällar och täcka skott utan att gnälla. När laget har en svacka i matchen så kan jag ge mina medspelare energi genom att spela tufft, avslutar han.

Energin i Skellefteå har varit minst sagt bra under säsongen. Återstår att se hur långt det räcker när SHL 2013/2014 summeras efter säsongen.