Spelartypen: Målsprutan Tomi Kallio

23 oktober 2013 09:40

SHL.se presenterar i en serie artiklar olika spelartyper, spelare som förutom att vara skickliga hockeyspelare även besitter någon form av specielkompetens och som har olika typer av funktioner för sina respektive lag. Näst på tur är Växjös forward Tomi Kallio - målsprutan.


Redaktionen på SHL.se har definierat spelartypen målsprutan som en spelare som alltid ligger högt upp i målligan, som söker avslut hellre än passning.

Vem passar bättre in på den beskrivningen än Växjös veteran Tomi Kallio? Finländaren är en van målgörare och är känd för att ta skott i både möjliga och omöjliga lägen. En förutsättning för att det överhuvudtaget ska finnas en chans till att bli mål är att det föregås av ett skott. Det är en devis som Kallio genom åren har tagit fasta vid. Han börjar med att beskriva vilka egenskaper som är viktiga att en riktigt bra målskytt ska ha.

– Framförallt är det viljan att göra mål. Den måste man ha och det är det grundläggande. Givetvis ska man vara skottvillig också, men det hör i ihop med hungern efter att göra mål.

Alla målsprutor har någon gång varit med om att det "gått troll" i målskyttet. Vi frågade Kallio vilka känslor som framträder då?

– Oftast börjar man tänka lite för mycket och då dröjer det ännu längre innan man gör mål igen. När man gör mål tänker man inte så mycket, det bara händer. Man får inte grubbla för mycket. Det händer att jag funderar en del när det inte kommer några mål, men jag har lärt mig att tänka mindre än när jag var yngre. Så länge man skapar chanser så brukar man spela bra och spelar man bra kommer målen, det är så jag brukar säga till mig själv.

Tomi Kallio är utförlig i sina beskrivningar. Det märks att det är ett ämne som han brinner för och kanske är det de starka känslorna som framträder vid ett avgörande mål som gjort att han blivit den spelartyp han blivit.

– Det är en adrenalin- och glädjechock som jag har svårt att se att man kan få någon annanstans i livet. Man mättas inte av känslan heller - det är lika underbart varje gång. Det är ett rus som jag kommer sakna den dagen jag lägger av.

Karriären fortsätter dock ett tag till för Växjös pålitlige målskytt. 193 gånger har han hittills hittat rätt i den svenska högstaligan.