SHL-REKORDET: ”SVÅRT ATT HITTA BÄTTRE TRYCK NÅGON ANNANSTANS I VÄRLDEN"

15 februari 2023 13:00
#SHLREKORDET

Allting började i Djurgården 2003 och nu ser det ut som om säcken kommer att knytas ihop i Oskarshamn. Johannes Salmonsson har haft en lång karriär som bland annat innehållit spel i sju olika SHL-klubbar – fler än någon annan spelare.


Ingen annan spelare har representerat lika många SHL-klubbar som Johannes Salmonsson. När han skrev på för IK Oskarshamn i början av september 2019 var det hans sjunde klubb i den svenska högstaligan. Nio spelare (Mattias Karlsson, Jonas Almtorp, Rastislav Pavlikovsky, Oscar Sundh, Daniel Widing, Yared Hagos, Nichlas Torp, Per Ledin och Rhett Rakhshani) har representerat sex olika SHL-klubbar, men ensam rekordinnehavare är alltså Johannes Salmonsson. Allting började i Djurgården för 20 år sedan.

– Jag var 17 år och fick dela omklädningsrum med spelare jag bara några år tidigare hade haft som idoler. Det var stort att spela med Espen Knutsen och Micke Johansson, minns Johannes Salmonsson.

Året innan hade han varit med och spelat upp moderklubben Almtuna i Allsvenskan, och tanken var att han skulle ha spenderat säsongen 2003/04 där, men efter en stark försäsong blev han kvar i Djurgården.

– Ja, jag blev förvånad över att de ville ha mig kvar där i stället för att låna ut mig till Almtuna som planen var, men där och då var det ju inget snack om att jag ville spela i Elitserien med Djurgården. Så här i efterhand kan jag nog konstatera att det var karriärens största misstag.

”Har svingat en del mot Boork genom åren”

Inte många 17-åringar får chansen att spela ishockey på allra högsta nivå, men så blev också speltiden knapp för "Salle", som Johannes Salmonsson ofta kallas. Inte blev det bättre 2004/05 när NHL-lockouten gjorde Elitserien bättre än på många år. Efter två säsonger flyttade Salmonsson vidare till Gävle.

– Det var ett härligt gäng där med Daniel Widing, Daniel Hermansson, Sebbe Karlsson med flera, men på isen fick jag inte ihop det. Jag har ju svingat en del mot Leif Boork genom åren, men samtidigt kunde jag också ha skött saker bättre, varit proffsigare och tagit chansen.

På frågan om vilka positiva minnen Johannes Salmonsson har från tiden i Brynäs kommer svaret snabbt, och med glimten i ögat.

– Festerna!

Johannes Salmonsson fullföljde inte säsongen 2007/08 i Brynäs, utan bytte mitt under säsongen till Rögle, som då låg i Hockeyallsvenskan. Det skulle dock bli ett avancemang via en andraplats i kvalserien.

– Det var väldigt speciellt, vi var fyra lag som gjorde upp om två platser i sista omgången. Vi vann mot Mora efter att Mattias Sjögren gjort mål med 30 sekunder kvar och tog en av platserna. Det är en av karriärens höjdpunkter, minns Johannes Salmonsson som följde med Rögle upp, vilket då blev hans tredje sejour i SHL – med sin tredje klubb.

– På sommaren opererade jag axeln och kom in sent på försäsongen. Jag kom aldrig in i det och fick problem med ryggen. Det var samma sak där, jag kunde skött saker bättre men hade fokus på annat. Jag var omogen, minns ”Salle”.

Slog igenom i AIK

Innan säsongen var över hade Johannes Salmonsson entledigats från Rögle, och säsongen därefter spenderade han i Schweiz, men när han sedan återvände till svensk ishockey och SHL-klubb nummer fyra i karriären – AIK – kan man nog med fog säga att hans genombrott verkligen kom.

– Ja, absolut var det under mina två år i AIK jag slog igenom, nickar Johannes.

– Det var två helt fantastiska år på många sätt. AIK var nykomlingar under mitt första år, men vi slog ut HV71 i kvartsfinal och även året efter gick vi till semi. Att få spela derbyn och toppa det med två bra slutspel på Hovet var riktigt stort.

– Det är svårt att hitta bättre tryck någon annanstans i världen.

Efter lite turbulens i AIK stod det sedermera klart att Johannes Salmonsson lämnade huvudstaden för en flytt till östgötaslätten, där Linköping blev SHL-klubb nummer fem.

– Innan slutspelet mitt andra år i AIK hade jag en liten downperiod och Anders Gozzi som var sportchef visste inte om han ville förlänga med mig. I den vevan frågade Roger Melin, som var klar för Linköping, om jag ville följa med honom dit och då sa jag ja. Sen gjorde jag ett bra slutspel och Gozzi ville skriva nytt, men då hade jag redan lovat Roger och ville hålla det löftet, berättar Johannes.

Skellefteå AIK – Johannes Salmonssons kryptonit

Det var nog inte heller en flytt Johannes Salmonsson ångrar. Precis som under åren i AIK gick hans lag till semifinal under samtliga tre år han gjorde i Linköping. Samtliga tre gånger blev det respass mot Skellefteå.

– Det var ju dessutom Skellefteå vi åkte ut mot mitt sista år i AIK, säger Johannes med en suck, och tillägger:

– Med AIK åkte vi ut i match sju, och första året i Linköping vann vi första matchen och ledde med 2–1 med 30 sekunder kvar i match två innan de kvitterade och vann i övertid. Hade vi tagit andra matchen hade vi nog vunnit den serien, men de två sista åren hade vi ingen chans.

Efter några år i Tyskland var det kanske många som trodde att Johannes Salmonssons SHL-saga var all, men 2018 dök han återigen upp i ligan, då Timrå blev hans sjätte SHL-klubb.

– Då var jag nog lite uträknad, men studsade upp och gjorde en bra säsong. Jag trivdes otroligt bra i Timrå och känner mycket för klubben.

Sju räckte för rekord – men blir det åtta?

Även om det blev något av en personlig revansch för Johannes Salmonsson slutade säsongen i moll. Timrå blev utslagna av Oskarshamn, som, skulle det visa sig, inte bara tog Timrås SHL-plats utan även Johannes Salmonsson.

– Det var otroligt tråkigt att det slutade så, men för mig kändes det svårt att stanna kvar när jag ändå lyckats sätta ihop en bra säsong och kände att jag höll på SHL-nivå.

I början av september 2019 kom pressmeddelandet som förkunnade att Johannes Salmonsson var klar för sin sjunde SHL-klubb – fler än någon annan i historien. Nu är han inne på sin fjärde säsong i klubben, men frågan är – kommer han att bygga på rekordet med en åttonde SHL-klubb?

– Man ska aldrig säga aldrig men inte som det känns nu, konstaterar Salmonsson.

– Jag trivs väldigt bra, min fru trivs väldigt bra och våra barn trivs väldigt bra här i Oskarshamn. Vi har rotat oss och lever ett väldigt behagligt liv här, samtidigt som klubben spelar en bra ishockey.