Spelartypen: Straffskytten Johan Wiklander

12 november 2013 09:20

SHL.se presenterar i en serie artiklar olika spelartyper, spelare som förutom att vara skickliga hockeyspelare även besitter någon form av specielkompetens och som har olika typer av funktioner för sina respektive lag. Näst på tur är Örebros forward Johan Wiklander - straffskytten.


Redaktionen på SHL.se har definierat spelartypen *straffskytten* som en spelare som sätter många straffar och som alltid får chansen i straffläggningar.

Duktiga straffskyttar har fått en alltmer framträdande roll efter det att avgörande straffläggning infördes om matchen inte avgjorts under ordinarie tid eller övertid. De poäng som en duktig straffskytt kan spela in till laget kan vara avgörande när tabellen summeras i mars varje år. Under en match är det inte speciellt vanligt att straffslag döms ut utan det är just vid avgörande straffläggningar som denna spelartyp hamnar i rampljuset.

Det finns spelare som har en fallenhet för straffar och som tränar extra mycket på det. En sådan är Örebros Johan Wiklander. Han har under pågående säsong hunnit med att avgöra två matcher i straffläggning och således ordna två extrapoäng till laget. Han har dessutom gjort ett straffmål under ordinarie tid och har således gjort alla sina tre mål på straff. Vi kollade med honom vilka egenskaper han tycker att en bra straffskytt bör ha.

– Det gäller att gilla läget och att vara i den situationen. Det är viktigt att vilja ta straffen, inte att känna sig tvingad för att ingen annan vill. Sedan är det bra med ett allmänt bra målsinne.
Vad är det som avgör vilken variant du kör och när bestämmer du dig?
– Jag brukar bestämma mig när jag sett målvakten på värmningen och vilken variant som kändes bäst på träningen dagen innan.
Det mentala spelet under en straffläggning är inte så påfrestande men heller inte helt obetydligt menar Wiklander:
– Jag bryr mig aldrig om motståndarnas bås, men det brukar kännas som att jag har ett övertag på målvakten om jag gjort mål på straffarna innan.
Återstår att se hur många extrapoäng Johan Wiklander spelar in åt Örebro under säsongen. Han har nu inte spelat match sedan den 5 oktober på grund av skada och till följd av detta bara spelat nio matcher. Laget har också förlorat två av de tre senaste matcherna efter straffläggning. Gissar att Örebro gärna ser honom på isen så snart som möjligt.