Spelartypen: Pådrivaren David Petrasek

23 januari 2014 08:41

Ett framgångsrikt lag måste innehålla många olika spelartyper. SHL.se presenterar under säsongen en artikelserie om de olika spelartyperna och näst på tur står David Petrasek - pådrivaren.


Redaktionen har definierat pådrivaren som en spelare som pushar på sina lagkamrater i båset, i omklädningsrummet, på träningar osv.

HV71:s back och lagkapten David Petrasek har samlat på sig mängder med rutin. Han är den spelare som gjort flest matcher av alla i den högsta ligan i Sverige och har stor rutin från landslaget. Erfarenheten är något han har med sig i vardagen och när han driver sig själv och sina lagkamrater åt rätt håll.

Vilka egenskaper är viktiga för en pådrivare?

– Framförallt handlar det om hur man är som person, att man är sig själv. Det går inte att spela ett spel och bara göra det ibland. Antingen är du en person som pushar på naturligt eller inte. Det går inte att tvinga någon till att göra det. Jag har alltid gillat att göra det. Ställer jag höga krav på min omgivning måste jag även ställa lika höga krav på mig själv. Jag lever mycket på det, att jag också ska vara med i matcherna om jag är på och pushar mina lagkamrater.

I vilka lägen är det extra viktigt att driva på sina lagkamrater?

– De kritiska lägena är precis innan vi går ut till match eller till en ny period, men samtidigt även på träning, såväl isträning som i gymmet. Det finns många viktiga lägen.

Tar fram sin fingertoppskänsla

Med sin rutin har Petrasek mycket att tillföra när det gäller peppning. Han har varit med om såväl toppar som dalar i lagen han spelat med och det gäller att ha bra koll på sina lagkamrater.

– Det är lite speciellt det där, det går ju inte att behandla alla likadant. Vissa killar går igång och blir bättre om du skriker till och höjer rösten och andra killar sjunker ihop och gillar verkligen inte att få kritik den vägen. Så det där är ett spel, säger han och fortsätter:

– När du spelar ihop under en längre period så lär du känna alla väl som person. Som den här säsongen när det är många nya spelare, då gäller det att ha balans och hitta rätt allt eftersom säsongen går. Antingen får du stryka medhårs, eller så får du skälla på dem ordentligt. Vissa spelare vet jag blir mycket bättre då jag skriker på dem.

– Det finns spelare som jag har spelat ihop med tidigare, men även spelare jag har spelat ihop med här som jag inte får skrika på. De spelarna måste jag pusha på och vara positiv med hela tiden och då vara väldigt mild i min peppning, avslutar han.