Spelartypen: Målsprutan del 2, Patrik Carlsson

21 januari 2014 11:15

SHL.se presenterar i en serie artiklar olika spelartyper, spelare som förutom att vara skickliga hockeyspelare även besitter någon form av specielkompetens och som har olika typer av funktioner för sina respektive lag. Näst på tur är HV71:s forward Patrik Carlsson - målsprutan.


Redaktionen på SHL.se har definierat spelartypen målsprutan som en spelare som alltid ligger högt upp i målligan, som söker avslut hellre än passning.

Målsprutan har tidigare varit i rampljuset i form av Tomi Kallio. SHL.se utökar fokuseringen på spelartypen för att ta reda på mer om hur de fungerar i de avgörande situationerna och hur de ser på sin roll som producerande spelare.

Patrik Carlsson gör sin tredje säsong i HV71. Under förra säsongen gjorde han ett sådant intryck att han också fick chansen i landslaget. Under den pågående säsongen går han mot sin hittills bästa sett till målgörandet. 13 mål har det hittills blivit och med det toppar han smålänningarnas interna skytteliga.

Vilka egenskaper ska en riktigt bra målskytt ha? – Först och främst gäller det att spela med bra spelare. De flesta målen görs från slottet så det gäller att försöka hitta en öppen yta där och att vara med på returer. Merparten av mina mål kommer från den positionen så det är bara att blunda och skjuta.

Carlsson har representerat flera olika klubbar i Sverige. Han fick chansen i högsta ligan redan 2005 som 18-åring och gjorde då mål för Frölunda. Han var efter det på sejourer i såväl Växjö Lakers som Leksand för spel i HockeyAllsvenskan innan flyttlasset förde honom vidare till Södertälje för spel i högsta ligan 2010. Där blev det tio mål och säsongen efter var det dags för nya äventyr i HV71.

Med vana att göra mål, vilka känslor framträder när det “går troll” i målskyttet? – Det har jag varit med om. Så länge laget vinner matcher så är det hur lugnt som helst. Förlorar vi matcher och om jag har haft någon chans som jag lika gärna hade kunnat sätta, då är det klart att det känns surt och att jag tänker lite extra på det.

Han framhåller att det alltid är laget som är viktigast, att de ligger så högt upp i tabellen som möjligt, men gör ingen hemlighet av att målskyttet är viktigt för honom.

– Självklart är det kul att göra mål. Det är något jag tränar på varje dag och självklart funderar jag på det när jag missar några chanser. Det bästa är att lägga det åt sidan och bara fortsätta. Inträder för mycket tankar så tar det bara längre tid innan det lossnar.

Beskriv känslan av att göra ett avgörande mål, i ögonblicket och efteråt? – Man blir otroligt glad, så glad att det är svårt att sätta ord på. Det är grymt kul att få vara med och bidra, en skön känsla. Det är en boost för självförtroendet att få göra mål eller assist, eller att bara få vara inne på ett mål framåt. Samtidigt kan man göra mycket annat bra för att få självförtroende, täcka skott och allt sådant där. Men visst är det något extra att få göra mål, det lyfter självförtroendet.