Spelartypen: Tacklaren Ville Varakas

4 oktober 2013 09:15

SHL.se presenterar i en serie artiklar olika spelartyper, spelare som förutom att vara skickliga hockeyspelare även besitter någon form av specielkompetens och som har olika typer av funktioner för sina respektive lag. Först ut är Växjös back Ville Varakas - tacklaren.


Redaktionen på SHL.se har definierat spelartypen tacklaren som en spelare som ligger högt i tacklingsligan och som har en spelstil som bygger på att tacklas mycket. Växjös nyförvärv inför den här säsongen Ville Varakas har en spelstil som passar bra in på den beskrivningen och han blir först ut.

29-åringen från Helsingfors har mestadels hållit till i finska SM-liiga och är således ett relativt nytt ansikte för publiken i SHL. Han redogör för vilka egenskaper som en riktigt bra tacklare bör ha.

– Timing är det viktigaste. Det spelar ingen roll hur stor du är eller hur mycket kraft du har om du saknar timingen. Du får ingen effekt om du inte vet när du ska tackla.

Beskriv en perfekt tackling och känslan av den i ögonblicket och efteråt.

– Det är svårt att få in de riktigt bra tacklingarna idag eftersom det går så fort och man inte vill riskera att skada någon, men den perfekta tacklingen sker på öppen is. Ibland får man in en bra träff och det är en härlig känsla när du mer eller mindre tacklar ”igenom” en spelare. Man blir taggad av en riktigt bra och ren tackling. Det är svårt att beskriva känslan, men man får en boost och självförtroendet höjs.

På vilket sätt kan man använda tacklingar i en match och vad får det för positiva effekter för laget respektive för en själv?

– En riktigt bra tackling kan ändra matchbilden. Genom att få in bra tacklingar kan man få bra spelare ur balans, göra dem upprörda och samtidigt skapa energi för det egna laget. För egen del får jag självförtroende i spelet. Man kan jämföra det med att slå en bra passning, leverera ett bra skott eller göra mål – det är något som höjer självförtroendet och gör att man vågar spela ut.

En målande beskrivning och med tanke på den hoppas man nog i Växjö på många tacklingar från finländaren i vinter.