Spelartypen: Tacklaren Nichlas Torp

22 januari 2014 09:45

SHL.se presenterar i en serie artiklar olika spelartyper, spelare som förutom att vara skickliga hockeyspelare även besitter någon form av specielkompetens och som har olika typer av funktioner för sina respektive lag. Näst på tur är MODO:s back Nichlas Torp - tacklaren.


Redaktionen på SHL.se har definierat spelartypen tacklaren som en spelare som ligger högt upp i tacklingsligan och som har en spelstil som bygger på att tacklas mycket.

Tacklaren har tidigare varit i rampljuset i form av Ville Varakas. SHL.se utökar fokuseringen på tacklaren för att ta reda på mer om spelartypen.

Nichlas Torps namn förknippas sällan med poängligan. Han får sällan de stora rubrikerna som matchhjälten som gjorde det avgörande målet. Däremot är han en fruktad och hård spelare som aldrig kliver undan i en närkamp och gärna trycker dit motståndaren med en tackling. Han placerar sig säsong efter säsong högt upp i tacklingsligan. Under den pågående ligger han i dagsläget tvåa efter Örebros Tim Wallace.

Torp är noga med att poängtera att en tackling kan vara hård men den måste vara respektfull mot mottagaren.

– Grundläggande egenskaper för en bra tacklare är att ha bra timing och smart bedömning av situationen. Sedan måste man absolut vara orädd för dessa situationer för att vara en tung tacklare. Dessutom tycker jag att det är viktigt att ha respekt för den man tacklar så att det blir schysst, en bra tacklare går inte in för att skada.

Kan du beskriva en perfekt tackling och känslan av den, i ögonblicket och efteråt?
- En perfekt tackling är när den utmynnar i att du vinner något på den, det kan vara puck eller en yta. När en tackling ger fördel till laget är den helt klart perfekt. Känslan under själva tacklingen är svår att säga, det går så snabbt och man hinner inte tänka. Efteråt känns det dock riktigt kul och skönt när man har lyckats med en rejäl tackling.

På vilket sätt kan man använda tacklingar i en match och vilka effekter kan det få för laget respektive dig själv?
- Den bästa användningen tacklingar är att göra motståndarna obekväma. Oavsett var på isen är det jättejobbigt och obekvämt att ta emot tacklingar. De positiva effekterna är att man vinner puck, yta eller energi för laget. Det är viktigt att ha den inställningen så att man inte går in och stångar sig blodig för ingenting. För mig själv betyder det nog bara att jag kommit in i matchen. Att tacklas är en så naturlig del i mitt spel att jag sällan reflekterar över det.