Spelartypen: Taktikern Kristofer Berglund

13 februari 2014 09:30

SHL.se presenterar i en serie artiklar olika spelartyper, spelare som förutom att vara skickliga hockeyspelare även besitter någon form av specielkompetens och som har olika typer av funktioner för sina respektive lag. Näst på tur är Växjö Lakers back Kristofer Berglund - taktikern.


Redaktionen på SHL.se har definierat taktikern som en spelare som funderar mycket på taktiska lösningar och kommer med idéer, som ofta har synpunkter både före, under och i utvärderingen efter matchen på hur laget bör spela i olika situationer.

Kristofer Berglund tog sina första skär i IF Björklöven. Efter juniortiden tog han klivet till Luleå Hockey där han stannade två säsonger. Lika många säsonger blev det sedan i Färjestad innan flyttlasset bar honom vidare till Växjö Lakers.

Han har även testat på spel i landslaget och har samlat på sig mycket rutin genom åren. Berglund berättar att ishockey alltid var ett återkommande samtalsämne runt matbordet under uppväxten. Hans pappa Rolf spelade under många år back i IF Björklöven och var med i laget som tog SM-guld 1987.

– Jag har alltid försökt tänka ishockey. Farsan var back i 15 år och blev tränare efteråt så jag är lite uppvuxen med det där. Brorsan Oskar har också spelat och jag har alltid fått höra diskussionerna kring hans matcher, säger han och visar på att det taktiska tänkandet finns i generna.

– Det har alltid funnits där till en viss del. Sedan lär jag mig mer och mer ju fler personer och situationer jag stöter på. Jag försöker titta på ganska mycket ishockey också. Spelet utvecklas och jag försöker utvecklas med det. Sedan sker det på olika sätt, dels genom diskussioner, men även genom att se matcher.

Vilka egenskaper ska en god taktiker ha? – Det gäller att försöka se det stora hela. Det är ofta inte de direkta situationerna som sker där ute på isen som är själva grejen, utan det som händer före det. Det är ett kugghjul där man måste se hela vägen, se var felen startar.

– Sedan måste man vara öppen för att lära sig saker och ta in saker från andra. Det finns alltid de som spelat fler matcher eller har mer erfarenhet än dig eller de som är annorlunda spelartyper än dig själv. Det finns alltid saker att snappa upp, öppenheten är viktig, menar Berglund.

Han andas ishockey och är lyhörd för att hela tiden förbättra sin egna taktiska förmåga. Berglund har stor kunskap inom området och tydliga tankar om hur han och lagkamraterna ska göra för att bli bättre i olika situationer. Hur hans tankar tas emot av ledare och medspelare vet han inte riktigt men han försöker alltid att lägga fram positiva saker.

– Jag tror på att se bra saker snarare än dåliga. Ofta händer situationer flera gånger och då kan jag påpeka att det var en riktigt bra grej och då tror jag det sätter sig mer framöver också. Sedan handlar allt om att sätta saker på träning. Det är inte under match vi nöter in spel, då är det mer att vi plockar fram exempel och fokuserar på dessa. Det gäller att nöta in saker på träning som sedan ska sitta i ryggmärgen på match, och det där försöker jag påminna om ibland.

Växjö Lakers har under säsongen visat att laget lyckats få in en hel del i ryggmärgen. Klubben gör sin poängmässigt bästa säsong hittills i högsta ligan. Kanske spelar Kristofer Berglunds taktiska tänkande en stor roll i den utvecklingen?