Spelartypen: Den irrationelle Kirill Kabanov

7 mars 2014 09:50

SHL.se presenterar i en serie artiklar olika spelartyper, spelare som förutom att vara skickliga hockeyspelare även besitter någon form av specielkompetens och som har olika typer av funktioner för sina respektive lag. Näst på tur är MODO Hockeys forward Kirill Kabanov - den irrationelle.


Redaktionen på SHL.se har definierat den irrationelle som en spelare som bryter mönster, gör det oväntade, som hittar lösningar på situationer som få andra gör och som förbryllar motståndarna.

Kirill Kabanov fyller 22 år i juli. Han kommer ursprungligen från Spartak Moskva och draftades 2010 av New York Islanders. Karriären har därefter inte gått som på räls men han har trots sin ringa ålder hunnit med en hel del under sin ishockeykarriär. Ryssen hämtades till MODO Hockey under pågående säsong från nordamerika där han spenderat de senaste fyra säsongerna med spel i olika ligor.

I MODO-tröjan har han snabbt hunnit bli en favorit hos publiken i Fjällräven Center. Fem mål har han hittills gjort men det som mest satt sig på näthinnan är hans irrationella och oförutsägbara spelstil.

Han belönades tidigare i veckan med att ha gjort "Veckans snyggaste mål", en backhand som få kunde se hända på förhand.

– Jag fick pucken från William - och blundade! Sen tänkte jag - herregud, gick den in? När jag fick passningen hade jag inte så mycket tid att tänka. Hade jag skjutit direkt hade jag nog träffat handsken så jag bestämde mig för att stanna och jag har tränat på backhand så det fick bli den. Jag hade tur, eller också var det inte tur. Man måste bara vara beredd på det oväntade, säger Kabanov finurligt.

Hockeylivet leker

Kabanov känner stort förtroende från ledarstaben och pratar mer än gärna. I senaste matchen mot Luleå sågs han prata med tränaren Anders Forsberg vid ett flertal tillfällen.

– Jag lär mig fortfarande. Jag är bara 21 år och det var fem år sedan jag spelade på stor is så vi pratar en del taktik under matcherna. Jag uppskattar verkligen tränarnas tillit och jag känner mig väldigt välkomnad här, säger han och menar att det viktigaste är att ha kul.

– Du kan prata med vilken hockeyspelare som helst. När jag känner tillit från coacherna och lagkompisarna så vill jag skapa något. Det är som att ha vingar på ryggen, mentalt alltså. Det viktigaste för en hockeyspelare är att ha roligt. Det är inte pengarna som är det viktigaste.

Kabanov är vanligtvis kvar sist på isen med sin lekkamrat William Nylander. Det lyser i hans ögon när han får spela hockey och det är inget snack om saken, SHL har efter årsskiftet berikats med en riktigt härlig profil.

Du är känd för att göra det oväntade på isen, hur ser du på din roll?
- Jag jobbar på min defensiva sida varje dag men för mig är offensiven nyckeln. Jag måste göra mål - och få mina kedjekompisar att göra mål. Det krävs kreativitet för det och då kan det bli oväntat, allt kan hända i ishockey.

Att mycket kan hända har han bevisat vid flera tillfällen hittills. I senaste matchen drog han till med en målgest som inte lagkamraterna inte hängde med på.

Kabanovs målfirande mot Luleå. Foto: Fredrik Sundvall/Pic-Agency

– Jag har velat göra den väldigt länge. Det är en TV-spelsgest från NHL ’94 tror jag, när alla stannar och lyfter armarna. Jag ville få hela kedjan att göra det men jag hade inte bett dem. Förhoppningsvis hänger de på nästa gång jag gör den.

Så vi kanske får se den igen?
– Ja, varför inte? Eller kanske nåt annat. Man måste vara kreativ med ens firande, på samma sätt som man måste vara kreativ när man gör mål. Det är en stor del av hockey, en del av showen - och showen är hockeyn, avslutar Kirill Kabanov.