Spelartypen: Straffskytten del 2, Jeff Tambellini

10 december 2013 10:00

SHL.se presenterar i en serie artiklar olika spelartyper, spelare som förutom att vara skickliga hockeyspelare även besitter någon form av specielkompetens och som har olika typer av funktioner för sina respektive lag. Näst på tur är MODO:s forward Jeff Tambellini - straffskytten.


Redaktionen på SHL.se har definierat spelartypen straffskytten som en spelare som sätter många straffar och som alltid får chansen i straffläggningar.

Straffskytten har tidigare varit i rampljuset i form av Johan Wiklander. SHL.se utökar fokuseringen på spelartypen för att ta reda på mer om hur de fungerar i situationen i rampljuset som det faktiskt innebär att lägga straffar.

Jeff Tambellini i MODO har visat framfötterna och avgjort på straffläggning vid två tillfällen efter det senaste uppehållet. Han har blivit den givna spelaren som tränaren Anders Forsberg släpper fram i dessa lägen.

– En riktigt vass straffskytt har ett bra ”klipp” i skottet men det allra viktigaste är helt klart förmågan att kunna utnyttja ytorna på rätt sätt. Skytten måste kunna se vilka olika skott- eller fintmöjligheter som finns för att sedan lyckas ta sig dit - och trycka till. Dessutom måste skytten kunna anpassa sitt skott utefter läget som uppstår under skridskoåkningen mot mål i straffläggningen.

Vad är det som avgör vilken variant du kör och när bestämmer du dig?

– Jag tittar alltid på målvakten först och anpassar min straff utefter dennes tendenser, som jag fått en uppfattning om under matchen eller innan. För att kunna vara en verkligt farlig straffläggare måste man kunna flera olika sätt att lägga straffar på och ha förmågan att ändra beslutet i farten på väg mot buren.

Tambellini är inte rädd för att hamna i allas blickar. Det är snarare det som kittlar, som driver honom framåt.

- Det mentala spelet kommer igång när jag kollar på målvakten mer än en gång; jag fokuserar på honom och inte på båset. Det är mellan målvakt och skytt det hela kan förvandlas till en gissningslek genom det mentala spelet. Pressen är det jag tycker om mest, det är helt klart den bästa biten. Det är sällan en enda spelare kan avgöra utgången av en match så definitivt som vid straffläggning.