Spelartypen: Tuffingen Patric Blomdahl

10 oktober 2013 08:45

SHL.se presenterar i en serie artiklar olika spelartyper, spelare som förutom att vara skickliga hockeyspelare även besitter någon form av specielkompetens och som har olika typer av funktioner för sina respektive lag. Näst på tur är AIK:s forward Patric Blomdahl - tuffingen.


Redaktionen på SHL.se har definierat spelartypen tuffingen som en spelare som har respekt med sig, som man inte gärna hamnar i gruff med och som spelar riktigt fysiskt.

Patric Blomdahl gör sin tionde säsong i högsta ligan. Han har spelat närmare 400 matcher och representerat tre olika klubbar. Karriären i svensk ishockeys finrum inleddes med några matcher i Linköping säsongen 2004/2005, gick vidare till Frölunda under två säsonger varpå flyttlasset gick till AIK där han nu gör sin fjärde säsong.

Blomdahl har i klubbarna han representerat varit en uppskattad spelare med en tydlig profilering mot att bidra till framgång genom att gå i främsta ledet och spela tufft. Ett kvitto på det är att han nu gör sin andra säsong som lagkapten för stockholmarna. Vi frågade honom om vilka egenskaper han tycker att en "tuffing" ska ha:

– Han ska ge och ta tacklingar utan gnäll, offra sig för laget för att på så sätt visa vägen, säger Blomdahl och fortsätter:

– Spelstilen är extra viktig i vissa lägen i matcherna, när laget behöver momentum och energi.

På vilket sätt kan man använda tufft eller hårt spel i en match och vad kan det få för positiva effekter för laget?

– Genom att exempelvis fullfölja mer på motståndarnas backar kan man få dem att bli stressade och att börja sprida puckar i egen zon. Detta kan vi sedan utnyttja och det kan hjälpa oss att vända matchen.

AIK:s lagkapten delar med sig av sina tankar i en öppenhjärtlig intervju på klubbens hemsida och berättar där att han fått med sig en viktig ingrediens från föräldrarna.

– Man ska aldrig sluta kämpa! Det är bara att köra på och inte gnälla i onödan, säger han vänligt men bestämt.

Den inställningen har han uppenbarligen tagit med sig genom karriären.