Spelartypen: Härföraren Johan Markusson

23 januari 2014 08:38

SHL.se presenterar i en serie artiklar olika spelartyper, spelare som förutom att vara skickliga hockeyspelare även besitter någon form av specielkompetens och som har olika typer av funktioner för sina respektive lag. Näst på tur är Växjö Lakers forward Johan Markusson - hänföraren.


Redaktionen på SHL.se har definierat härföraren som spelaren som går i främsta ledet i medgång men framförallt i motgång, en spelare för de andra att ”luta” sig mot när det blåser.

Johan Markusson har spelat i Växjö sedan 2005 och varit en del av Växjös resa från de lägre divisionerna enda upp till SHL. Den 34-årige forwarden är med sin rutin och kärlek till klubben, en stor hänförare för SHL i allmänhet och Växjö i synnerhet. Han är Växjös stora ledare på och utanför isen och självfallet - deras kapten.

Beskriv vilka fysiska och mentala egenskaper en härförare ska ha?

– För det första måste man vara någon som de andra i laget har förtroende för. För att komma dit så måste man visa att man kan vara någon som man kan lita på när det stormar. Man måste nyttja de starka sidorna man har, de verktygen man förfogar över, och se till att man utvecklar dem och använder dem till 100 %. Att man inte fuskar med någonting. Att man är trygg i sig själv. Man behöver tid för att definiera sig själv som person, så det är inget man bygger upp på ett par veckor. Förtroende är något som byggs över tid.

Efter nio säsonger som spelare i klubben har han givetvis ett stort förtroende bland spelarna i Växjö Lakers. Dessutom har han fem säsonger som kapten i smålandslaget och är den naturliga ledaren.

I vilka lägen är det extra viktigt med en härförare? Hur märker man när det behövs?

– Som tur är det inte så ofta man behöver det, i alla fall inte i vårt lag. På något sätt är det innan laget hittat sin väg att gå som man behöver vara där, om man har haft stor omsättning på spelare eller om man haft en väldigt bra eller dålig period. Då kan det vara viktigt att visa att man inte ska gå utanför ramarna för mycket. Alla måste dra sitt lass till det vi försöker uppnå, och det måste man påminna om ibland.

Hittat sin väg har Växjö verkligen gjort denna säsong då laget varit en av de stora behållningarna i SHL så här långt på säsongen. Laget ligger på en fjärdeplats i tabellen och har med sitt fartfyllda spel charmat hockeysverige. Med en mix av gamla och unga spelare samt svenska och utländska spelare har låget fått ihop en stark grupp på isen ledda av sin kapten Johan Markusson.

På vilka sätt kan man ta ansvar som härförare, t ex gentemot domare, fans, medspelare, motspelare, ledare, media osv?

– Det blir en klyscha, men det handlar om att man måste föregå med gott exempel. Och vad handlar gott exempel om? Det är främst sunt förnuft. Man får gå till sig själv och fråga sig vad man vill att ens lagkamrater ska göra för mig, och samtidigt se vad man kan göra för dem. Det är väldigt mycket sunt förnuft.

Johan Markusson är inte den spelare som öser in poäng. Men han är spelaren som med ett stort Växjö-hjärta är deras naturliga ledare på isen och i omklädningsrummet. Det är spelare som Johan Markusson som är kullagret i ett lag, länken som får resten av hjulet att rulla. Det är de egenskaperna som beskriver en genuin hänförare.