Spelartypen: Framspelaren Conny Strömberg

14 oktober 2013 14:20

SHL.se presenterar i en serie artiklar olika spelartyper, spelare som förutom att vara skickliga hockeyspelare även besitter någon form av specielkompetens och som har olika typer av funktioner för sina respektive lag. Näst på tur är Örebros forward Conny Strömberg - framspelaren.


Redaktionen på SHL.se har definierat spelartypen *framspelaren* som en spelare som ligger högt upp i passningsligan och gör betydligt mer assist än mål, som hellre letar passning än eget avslut.

Conny Strömberg har spelat hockey i många olika ligor och länder genom sin karriär. Var han än kommit har han visat sig vara en extraordinär playmaker och som regel haft ett snitt på nästan en passningspoäng per match. Strömberg fyller 38 år i höst och har klart för sig vad en vass framspelare bör ha för egenskaper.

– Det är viktigt att man är kylig, har bra handleder och att man inte kollar ner på pucken, säger han och fortsätter att berätta om hur det kommer sig att han har blivit en så bra framspelare:
– Det har bara utvecklat sig så. Förr gjorde jag mer mål än assist men nu är jag bättre på att passa. Jag tror att de jag spelat med genom åren har passat mig och sen gått på mål eftersom jag kan hålla i pucken den där extra sekunden istället för att bara slänga iväg den. På så vis har jag utvecklat den egenskapen.
Strömberg har spelat med åtskilliga spelare som fått agera målgörare i hans sällskap. Hur skulle han då vilja beskriva en forwardskollega som han fungerar bra ihop med?
– Han ska alltid gå på mål, vara hungrig och vilja ha pucken. Han ska alltid skapa lägen och visa sig. Det är bra om han har ett hyfsat skott och såklart ett bra målsinne. Det känns skönt när jag spelat fram till någon som gör mål, det är en härlig känsla.