"Har bra förutsättningar att klättra i hierarkin"

3 september 2019 11:00
Lagpresentation

En usel start förstörde mycket för Rögle förra säsongen. Med flera intressanta nyförvärv och en förhoppning om att de unga killarna ska ta nästa kliv siktar Ängelholmsklubben på sin bästa placering sedan återkomsten i SHL. ”De har bra förutsättningar att klättra i hierarkin”, säger Daniel Rooth, sportchef på Helsingborgs Dagblad.


Rögle nämndes av många som ett lag med överraskningspotential inför den gångna säsongen. Laget imponerade på försäsongen, men sedan startade SHL – och då gick det mesta snett för Rögle. När åtta matcher var spelade hade Rögle bara vunnit en match och efter 13 omgångar låg de fortfarande sist i tabellen.

– Starten sabbade allt nästan. De led av den resten av säsongen då de hela tiden fick jaga, säger Daniel Rooth, sportchef på Helsingborgs Dagblad.

– Det ska bli spännande att se om de lärde sig något av det. De gick som en raket på försäsongen förra säsongen och fick lite hybris kanske. De blev testade först när SHL började. I år känns de mer självkritiska även om de vunnit fyra av fem matcher så här långt, och det är nog sunt, säger Rooth.

Trots den usla starten knep Rögle till slut en nionde plats, och det är lagets bästa placering sedan de tog klivet upp i SHL igen 2015. Nu är förhoppningen att de ska bli ännu bättre och Daniel Rooth tror att möjligheterna till det är goda.

– Känslan är att de fortsätter bygga på samma sätt som de gjort sedan Abbotts (sportchefen Chris Abbott och huvudtränaren Cam Abbott) kom in i bilden. De har bra förutsättningar att klättra i hierarkin, säger han.

Värvat hemvändare

De senaste åren har Rögle lockat hem flera hemvändare, som Mattias Sjögren, Ted Brithén och Daniel Zaar. Den satsningen har man fortsatt med den här säsongen. Bland nyförvärven hittar vi Niklas Hansson och Dennis Everberg, som båda har ett förflutet i klubben. Det tillsammans med att Abbotts har haft en förmåga att hitta personer som passar in i laget ser Daniel Rooth som två huvudanledningar till att Rögle har bra chanser till att knipa en plats högre upp i tabellen.

– Abbotts har varit bra på att hitta unga hungriga killar. Många av de mindre namnkunniga nyförvärven förra säsongen, som Nils Höglander, Daniel Bertov, Leon Bristedt och Kodie Curran, hade en otrolig utveckling. Abbotts är duktiga att hitta rätt sorts människor. Sedan var det inte maxutdelning på alla nya spelare. Några floppade, men det var ändå många som hade bra utveckling, säger han.

Kollar vi på Rögle lagdel för lagdel, och börjar längst bak har klubben en helt ny målvaktsduo. Roman Will, 27, har man hämtat från den tjeckiska ligan och Christoffer Rifalk, 23, var en av Oskarshamns stora kvalhjältar den gångna säsongen.

– En liten chansning skulle jag säga, framförallt med Will. Det är ingen dokumenterad SHL-kraft, men han har sett okej ut på försäsongen. Jag lutar åt att Rifalk blir etta till premiären, säger Daniel Rooth.

Förutom Niklas Hansson har Rögle två nya backar till den här säsongen – Jakob Ragnarsson och Erlend Lesund, och den sistnämnde har imponerat på Rooth.

– Han har varit det kanske största utropstecknet under försäsongen. Kanske den minst namnkunniga värvningen inför säsongen, men ser otroligt solid ut. Han kan visa sig bli ett fynd, säger Rooth.

"Klart bästa lagdelen"

Annars kommer mycket att handla om Kodie Curran. Kanadensaren kom till Rögle inför den förra säsongen och med sina 37 poäng blev han trea i backarnas poängliga. Hans betydelse för Rögle märks också om man kollar speltiden. Curran snittade över 23 minuters istid per match i grundserien förra säsongen.

– Får han utdelning, för han skapar extremt mycket, kan han göra en raketsäsong och vara i KHL om ett år, säger Rooth.

Sedan kommer vi till forwardsbesättningen. Där han man fått behålla trion Ted Brithén, Leon Bristedt och Daniel Zaar, som var en av ligans bästa kedjor förra säsongen. Krydda det med Mattias Sjögren, som är redo efter sin skada, och nyförvärv som Dennis Everberg, Dominik Bokk samt Anton Bengtsson.

– Den klart bästa lagdelen. Dennis Everberg är en tung SHL-värvning. Anton Bengtsson har gjort över 300 SHL-matcher. Du har kvar förstakedjan från i fjol. Finns det en del frågetecken på målvakts- och backsidan är det dokumenterad SHL-kraft på forwardssidan. Där ser det bra ut, säger Rooth.

Om seriestarten blir bättre än förra säsongen tror Helsingborgs Dagblads sportchef att Rögle mycket väl kan knipa en kvartsfinalplats, men tro inte att bröderna Abbott skulle vara nöjda med det.

– Tvillingarna har hjärntvättat både spelarna och hela stan att de ska vinna SM-guld någon gång. Nu pratar spelarna också i de termerna. Ingen i Ängelholm har någonsin pratat om SM-guld innan Abbotts kom, säger Daniel Rooth.

Vem blir lagets viktigaste spelare?

”Ted Brithén.”

Vem blir lagets poängkung?

"Ted Brithén."

Vem tror du blir den största positiva överraskningen?

”Jakob Bondesson. Han skulle kunna landa i en JVM-trupp om han får fortsätta utvecklas. Han har det mesta.”

Vem är bästa värvningen inför säsongen, enligt dig?

”Dennis Everberg”