"Bert Robertsson känns som det mest spännande nyförvärvet"

29 augusti 2019 11:00
Lagpresentation

Linköping kommer från en tung säsong och hoppas nu på revansch. Då vilar ett tungt ansvar på Broc Little, enligt Östgöta Correspondentens LHC-reporter Per Bergsten. "Som det känns nu hänger mycket av lagets offensiv på Little", säger Bergsten.


Linköping hade en speciell säsong i fjol. Laget inledde strålande och efter 13 omgångar låg laget tvåa, men sedan vände det – i negativ bemärkelse. På de efterföljande 39 matcherna tog laget endast 40 poäng, och därmed missade Linköping slutspel för första gången på sju år. Därefter har det hänt hel del i föreningen. Niklas Persson har tagit över som General Manager och det första han gjorde var att byta ut huvudtränaren Tommy Jonsson mot Bert Robertsson. Ett val som Per Bergsten, reporter på Östgöta Correspondenten, gillar.

– Bert känns som det mest spännande nyförvärvet. Jag tror det blir mycket som blir annorlunda, och det säger spelarna också. Det är mer att följa ett system och jobba hårt. Gör man inte det får man höra det, och det tror jag är rätt. Jag tror att LHC behöver lite tuffare ledarskap, säger han.

Tanken var att Johan Åkerman och Klas Östman skulle fortsätta som assisterande tränare i laget, men Östman valde att lämna LHC efter att ha fått ett erbjudande från den schweiziska storklubben EV Zug.

– Östman tror jag är ett rätt tungt tapp. Jag tror han och Bert hade varit en bra kombination. De är väldigt olika och det hade kunnat bli en bra dynamik, säger Per Bergsten.

"Inte ersatt dem"

Det är inte bara på ledarsidan det blivit förändringar, även på spelarsidan har det hänt en del. Östgötarna har tappat spelare som Derek Roy, Adam Brodecki, Chad Billins och Lukas Bengtsson.

– Det som sticker ut är tappen av Roy och Bengtsson. Jäkligt mycket spets som försvunnit där. Klubben har inte riktigt ersatt dem. Man kan säga att (Mattias) Bäckman kan få en större roll, men han var ändå med i fjol, även om han spelade lite, säger Bergsten och fortsätter:

– Bäckman måste hålla. Håller inte hans kropp måste de hitta en back till. Jonas Holös kommer att få sina minuter och vara bra, men jag tror inte han når Bengtssons toppnivå. Så bra är han inte, säger Bergsten.

Siktar på final inom tre år

Förutom Holös har GM Niklas Persson förstärkt laget med spelare som Timråduon Henrik Törnqvist och Hampus Larsson, Mikael Frycklund från Västerås, finländaren Jaakko Rissanen samt Patrik Lundh, som så sent som för två säsonger sedan vann den interna poängligan i Djurgården. Men när Per Bergsten ska plocka ut lagets viktigaste spelare blir det inte något av nyförvärven utan den skicklige amerikanen Broc Little, som går in på sin femte säsong i klubben.

– Han blir enormt viktig. Det kan ju komma in någon mer, och det skulle inte förvåna mig om det gör det. Men som det känns nu hänger mycket av lagets offensiv på Little, säger Bergsten.

Han ställer sig frågande till om det finns tillräckligt med spets i laget för att det ska bli en framskjuten placering.

– Tanken är att de ska jobba otroligt hårt, men det är det fler lag som gör och då måste du ha spets för att avgöra matcherna, men vem mer än Broc Little ska göra skillnad? säger Bergsten.

Linköping har fortfarande inte vunnit något SM-guld på herrsidan. Två finaler har de dock spelat, 2007 och 2008, och nu siktar klubben på att senast 2021 återigen vara ett av Sveriges två bästa lag.

– Inom tre år har de sagt att de ska spela final, och jag tycker LHC gör många bra saker. De har ökat publikintresset och de säljer mer biljetter. De gör mycket rätt utanför planen. Nu gäller det att göra det på isen också, säger Per Bergsten

Fyra snabba:

Vem blir lagets viktigaste spelare?

”Jag säger Broc Little. Det är han eller Gustavsson, men jag säger Little.”

Vem blir lagets poängkung?

”Broc Little. Det är nästan garanti på det”

Vem tror du blir den största positiva överraskningen?

”Många hyllar Max Lindroth som började förra säsongen i Ettan. Jag säger Lindroth.”

Vem är bästa värvningen inför säsongen, enligt dig?

”Bert Robertsson.”