Kan nyförvärven fylla luckorna efter stjärnorna som lämnat?

11 september 2019 11:00
Lagpresentation

Lagets tre bästa poängplockare har lämnat – och halva backbesättningen är utbytt. Färjestad är ett av lagen som har haft störst spelaromsättning på viktiga spelare inför den här säsongen. ”Hur Färjestad lyckas i vinter handlar mycket om hur rätt man har prickat på värvningarna”, säger Johan Ekberg, reporter på Värmlands Folkblad.


Förra säsongen såg toppen i Färjestads interna poängliga ut enligt följande: 1. Jesse Virtanen, 2. Oskar Steen, 3. Joakim Nygård. Trion stod tillsammans för 113 poäng, men till den här säsongen har alla lämnat Karlstad. Virtanen spelar numera i KHL och både Steen och Nygård har skrivit NHL-kontrakt. Lägg därtill att spelare som Adam Werner, Fabian Zetterlund, Theodor Lennström och Mikael Wikstrand också har lämnat Färjestad.

– Till i år har de tappat en hel del, och de hade inget val. Fyra killar till NHL och två till KHL bland annat. Färjestad är väl ett av lagen som har flest tunga tapp. Förra säsongens succé har gjort avtryck på det sättet, säger Johan Ekberg, reporter på Värmlands Folkblad.

– Vissa är helt omöjliga att ersätta. Som Oscar Steen som gjorde 37 poäng och tjänade drygt 20 000 i månaden. Det går inte att ersätta. Då är det lättare att ersätta en Virtanen som gjorde 40 pong, men som ändå tjänade bra och frigör lite löneutrymme, säger Johan Ekberg.

Fyra nya backar

Störst omsättning till den här säsongen är det på backsidan – där fyra av åtta backar är nyförvärv. Bland de som tillkommit hittar vi Lucas Ekeståhl Jonsson, Linus Arnesson, Vojtech Mozik samt Jonathon Blum. Mozik kommer närmast från två säsonger i KHL och han var med i Tjeckiens OS-lag 2018. Även Blum spelade OS för två år sedan, men för USA. 30-åringen har dessutom över 100 NHL-matcher på meritlisan.

– Hur Färjestad lyckas i vinter handlar mycket om hur rätt man har prickat på värvningarna. Jag är helt säker på att Arnesson blir viktig och att han kommer att vara bra, utan jag tänker främst på Mozik och Blum. De har grymma meriter, men man vet fortfarande inte när de aldrig har spelat i SHL. De får inte bomma båda, eller inte ens på en av dem ifall Färjestad ska gå långt, säger Ekberg.

På målvaktssidan är Markus Svensson kvar, och bredvid honom har Färjestad plockat in Arvid Holm, 20, som förra säsongen stod 32 matcher med Karlskrona i allsvenskan. Han ersätter Adam Werner, som har skrivit NHL-kontrakt med Colorado Avalanche.

– Markus Svensson var det vissa som var tveksamma till förra säsongen, men han visade att han absolut håller och inget tyder på att han blir sämre i år. Holm är väl ungefär där Werner var inför säsongen i fjol. Inget trodde att Werner skulle vara mer än en backup, men inför slutspelet var det en liten diskussion kring vem de skulle satsa på. Holm är orutinerad och jag tror att han behöver spela. Har du en 35-åring med lite skadeshistorik tror jag inte du ska spela honom 45 matcher i grundserien, för då tror inte jag att han håller i ett slutspel. Jag tror du behöver få ner Svensson till 35 matcher, så Holm måste leverera, och vi pratar om en målvakt som gjort ungefär 30 matcher på seniornivå. Lite vågat andraval får man ändå säga, säger Johan Ekberg.

Värvat finsk poängkung

Offensivt har som sagt Nygård och Steen försvunnit, men det är inga dåliga ersättare FBK har hittat. Victor Ejdsell, 24, återvänder till Sverige efter en säsong i Nordamerika och Ville Leskinen vann poängligan i Finland förra säsongen med sina 55 poäng.

– Ejdsell är en symbolvärvning på många sätt. Det fanns ett litet sår sedan han var här sist. Det kändes nog i hjärtat hos en hel del värmlänningar att se honom spelade i HV71. Efter ett år i Nordamerika att få hem honom till Värmland går inte att understryka hur viktigt det var för den här bygden, säger Ekberg.

– Ville Leskinen kan nog behöva lite anpassning, men jag kan inte tänka mig att han inte gör poäng. Men det klart att det finns en floppvarning för gör han 20, 25 poäng tror jag många tycker att det är en flopp, just för att han kommer med så bra rykte och garanterat en hög lönecheck, säger Ekberg.

"Kan utmana Lasch"

En annan som Ekberg tror kommer att göra mycket poäng är Michael Lindqvist.

– I Färjestad har Lindqvist spelat 84 tävlingsmatcher och på dessa har han gjort 87 poäng. Han har sett väldigt, väldigt bra ut. Där har vi en potentiell utmanare till Ryan Lasch om poängligasegern i SHL, säger Johan Ekberg.

Avslutningsvis, hur tror du det går för Färjestad den här säsongen?

– I mina ögon finns det fem, sex lag i toppen. Jag tycker Färjestad borde vara topp-3. Jag ser Luleå som grundseriefavorit, men strax där bakom tycker jag FBK ska vara. De har haft som målsättning att ta SM-guld senast 2020, och då är det i år det ska hända, säger Ekberg.

4 snabba

Vem blir lagets viktigaste spelare?

”Det går att se på olika sätt, men jag säger Markus Svensson. Han måste vara hel och han måste vara lika bra som förra säsongen.

Vem blir lagets poängkung?

”Lindqvist, utan tvekan.”

Vem tror du blir den största positiva överraskningen?

”Jag säger Linus Arnesson. Många pratar om Blum och Mozik , men jag tror nästan Arnesson blir ännu viktigare”

Vem är bästa värvningen inför säsongen, enligt dig?

”Om vi inte ska säga Arnesson tror jag på Ejdsell. Ingen skulle bli förvånad om han gör 20 mål. Att få hem en 24-årig värmlänning har ett enormt värde”