Stjärnorna har lämnat – då ska kollektivet göra det för Örebro

2 september 2019 11:00
Lagpresentation

Lagets tre bästa målskyttar har lämnat. Nu är det kollektivet som ska göra det för Örebro – och lagets nye målvaktsstjärna Dominik Furch. ”Alla rapporter säger att han är en kanonmålvakt”, säger David Hellsing reporter på Nerikes Allehanda.


Efter att ha missat slutspel två år i rad lyckades Örebro ta sig till åttondelsfinal förra säsongen, men det satt långt inne. Länge var ÖHK indraget i kvalstriden, men i slutet av serien hittade laget formen.

– De stod för en rejäl uppryckning och var ett av de bästa lagen sista två månaderna. De fick en positiv effekt när (Aaron) Palushaj skadade sig. Det blev lite som det kan bli när den store stjärnan försvinner, att andra kliver fram. Sedan var såklart Jhonas Enroths intåg viktigt också. Ett sådant målvakstspel hade de saknat tidigare, säger David Hellsing, reporter på Nerikes Allehanda.

Efter säsongen har Örebro drabbats av flera tunga tapp. Lagets tre bästa målskyttar Rodrigo Abols (18 mål), Aaron Palushaj (tolv mål) och Nick Ebert (elva mål) har alla bytt klubb. Lägg därtill att man också tappat landslsagsbacken Linus Arnesson till Färjestad och Djurgården har plockat in både Anton Hedman och Tom Wandell.

– I och med tappen känns det lite osäkert var Örebro står. Palushaj är ett jäkla tapp, även om de höjde sig när han var borta, men han gör sina poäng. Abols hade en förmåga att vara på rätt plats och göra sina mål. För att inte tala om Ebert. Jag vet inte om de har ersatt någon av dem. Möjligtvis att de ersatt Ebert i powerplay med Irving, som har ett jäkla skott, men Ebert var en bättre spelare, säger Hellsing.

"Abols största tappet"

Många skulle nog hålla Ebert eller Palushaj som Örebros tyngsta tapp, men Hellsing lyfter i stället fram den lettiske centern Rodrigo Abols.

– Han kostar inte så mycket pengar, om man jämför med Palushaj och Ebert. De hade monsterlöner, men det hade inte Abols. Sett till peng och leverans ser jag honom som det största tappet, säger han.

När så många stjärnspelare lämnat, och då Örebro inte ersatt lika namnkunnigt, krävs att andra kliver fram – och Hellsing tror att det finns spelare som har potential att ta större roller i laget.

– Många av dem som höjde sig i slutet av förra säsongen är kvar. Då tänker jag på Christopher Mastomäki, som nu är lagkapten. Jordan Boucher har sett riktigt bra ut och jag tror Viktor Lodin kommer kunna ta kliv. Även om de tappat en del, eller väldigt många, bra spelare finns det spelare kvar som kan utvecklas. Men jag vet inte om de kan ersätta spelarna som försvunnit rakt av. Utan det är mer kollektivet som ska göra det för Örebro. De har fyra rätt jämna kedjor, säger David Hellsing.

Plockat in landslagsmålvakt

Bland nyförvärven har Örebro bara plockat in en ny back – kanadensaren Aaron Irving. Däremot är halva forwardsuppställningen helt ny. De har bland annat värvat AIK-duon Max Lindholm och Daniel Muzito Bagenda, finländarna Joonas Rask och Sakari Salminen. Inledningsvis har Salminen bildat kedja med ytterligare två nyförvärv – Mathias Bromé och Ryan Stoa.

– Det är väl en tänkt förstakedja och de behöver ta ytterligare kliv, men man måste ge dem lite tid. Det känns som att det kan bli en bra kedja om de fortsätter att satsa på den trion, säger Hellsing.

Den bästa värvningen, och lagets viktigaste spelare, är dock ingen av de ovan nämnda spelarna, enligt David Hellsing. NA-reportern lyfter i stället fram den tjeckiske landslagsmålvakten Dominik Furch, som de fyra senaste säsongerna spelat i KHL.

– Alla rapporter säger att han är en kanonmålvakt. Att han varit en av de bästa i KHL de senaste åren, även i fjol när han var i ett dåligt lag. Vid sidan av honom har de Jonas Arntzen, som är ung och oprövad. Furch lär få stå så många matcher han vill, säger Hellsing.

Så hur långt räcker den här upplagan av Örebro? Hellsing tror att det blir ungefär som förra säsongen.

– Som bäst når de play in, och blir åtta, nia. Men jag skulle inte bli förvånad om det blir ingenmansland, säger Hellsing.

Fyra snabba

Vem blir lagets viktigaste spelare?

”Dominik Furch.”

Vem blir lagets poängkung?

”Jag trodde på Kerby Rychel, men honom har de redan gjort sig av med (skratt). Jag tror på Mathias Bromé.”

Vem tror du blir den största positiva överraskningen?

”Jag tror inte folk utanför Örebro riktigt fått upp ögongen för (Jordan) Boucher, men han ser riktigt bra ut. Jag tror på honom, i konkurrens med (Viktor) Lodin.”

Vem är bästa värvningen inför säsongen, enligt dig?

”Dominik Furch.”