"Tror att Djurgården blir ett topp 3-lag"

10 september 2019 11:00
Lagpresentation

Efter silvret i fjol har flera nyckelspelare lämnat Djurgården. Men klubben har hittat bra ersättare och Mattias Ek, reporter på HockeyNews.se, ger Djurgården stora chanser att slåss om guldet även den här säsongen. ”Jag tror Djurgården blir ett topp 3-lag”, säger Ek.


Djurgården imponerade förra säsongen och tog sig hela vägen till final. Där drog dock Frölunda det längsta strået. Ofta när ett lag går starkt försvinner många spelare till säsongen därpå – och det är vad som drabbat Djurgården den här säsongen. Jakob Lilja och Emil Bemström har skrivit NHL-kontrakt, Adam Reideborn spelar numera i Kazan och publikfavoriten Daniel Brodin har flyttat till Schweiz – för att nämna några. Mattias Ek, reporter och krönikör på HockeyNews.se, tror dock att Djurgården och sportchefen Joakim Eriksson var förberedda på att det skulle bli rätt stor omsättning i truppen.

– Djurgården har vant sig vid att tappa spelare. Det flockas scouter på Hovet, både från NHL och Europa. På något sätt har de stort fokus på sig. Sticker du ut i Djurgården är chansen stor att du får ett bud. Jag tror Jocke Eriksson var förberedd på att det skulle bli en del tapp, säger Mattias Ek.

Vem ser du som det tyngsta tappet?

– Med tanke på hur bra Reideborn har varit är det alltid kämpigt att bli av med en trygg förstemålvakt. Han har varit bra i grundserien under sina år, men kanske inte har hållit samma nivå i slutspelet. Där finns det en förhoppning att Svedberg ska kunna ta Djurgården till nästa nivå. Han vann ändå med Brynäs, men Reideborn skulle jag ändå säga som det tyngsta tappet, säger Ek.

Värvat från Timrå

Som ersättare till Reideborn har Djurgården alltså värvat Niklas Svedberg, som kommer från en riktigt tung säsong med Timrå, men på meritlistan finns SM-guld med Brynäs, spel i KHL samt 19 NHL-matcher.

– Frågan är hur mycket det var Svedberg som inte kom upp i standard förra säsongen och hur mycket det berodde på Timrås försvarsspel? För det var inte bra. Som målvakt blir man rätt utsatt när försvarsspelet inte funkar. Sedan har Svedberg ett humör som han behöver tygla, men med tanke på Djurgårdens fina backsida har han förutsättningar att hitta tillbaka till sitt spel, säger Ek.

Om det finns ett litet frågetecken på målvaktssidan är backsidan inget som Djurgårdsfansen ser ut att behöva oroa sig för. Mattias Ek håller Djurgårdens backbesättning som en av de klart bästa i SHL.

– Ja, det får man nog säga med tanke på mixen. Du kan nästan gå igenom backpar för backpar och se hur välbalanserat allt ser ut. Med Hultström och Högström, en högerfattad och en vänsterfattad. En mer offensiv och en mer defensiv. Sedan har du likadant med Olle Alsing och Tom Nilsson, och de spelade ihop även förra året. Olles snabbhet i tanke och ben och Nilssons mer robusta spelstil. Det ser otroligt bra ut. Sedan kommer Jason Garrison i november och Tobias Björnfot kommer förmodligen tillbaka från Kings camp. Det kommer att bli en jäkla konkurrens, säger Mattias Ek.

När det kommer till forwardssidan är det framförallt två spelare det pratas lite extra om. Den ena är Patrik Berglund, som de flesta håller som den bästa värvningen i SHL den här sommaren. 31-årige Berglund har spelat över 700 NHL-matcher och har både OS- och VM-medaljer i prisskåpet.

– Förväntningarna är väldigt höga. Jag har nästan glömt hur stark han är fysiskt. Man ser vilken majestätisk spelare han är. De får in ett fullfjädrat superproffs. Han är jordnära och beredd på att jobba stenhårt. Han blir en av de bästa värvningarna i SHL, om inte den bäste, säger Ek.

17-åringen i andrakedjan

Den andre forwarden som fått en hel del uppmärksamhet inför säsongen är 17-årige Alexander Holtz.

– Han har varit precis så bra som Djurgården hade anat och hoppats. Han hittar alltid position i anfallszon så att han kan skjuta. Förhoppningen är att han ska fylla luckan efter Bemström. Det är en ganska anmärkningsvärd förhoppning att ha på en 17-åring, och det säger mycket om vilken talang han är, säger Mattias Ek.

– Han kommer förmodligen att gå in i den här säsongen i en andrakedja och ett första powerplay. Han får chansen att lyckas, säger Ek.

Utöver Berglund har Djurgården även fyllt på offensivt med Kalle Östman, Michael Haga samt Örebrovärvningarna Tom Wandell och Anton Hedman. Dessutom är det inte helt uteslutet att Emil Bemström, som vann SHL:s skytteliga den gånga med 23 fullträffar, återvänder till Djurgården. Planen är att om han inte tar plats i Columbus Blue Jackets ska han spela med Djurgården den här säsongen. Oavsett hur det blir med Bemström räknar Mattis Ek med att Djurgården ska vara ett av topplagen även i år.

– Den här säsongen är det en otrolig topp i SHL. Många har satsat på etablerade värvningar och gör ett guldförsök. Jag tror ändå att Djurgården är ett topp 3-lag. Det ska de kunna vara, säger Ek.

4 snabba

Vem blir lagets viktigaste spelare?

”Patrik Berglund.”

Vem blir lagets poängkung?

”Patrik Berglund.”

Vem tror du blir den största positiva överraskningen?

”Jag tror att Alexander Holtz blir det.”

Vem är bästa värvningen inför säsongen, enligt dig?

”Helt klart Berglund. Det blev mycket Patrik Berglund här.”