Problem med målskyttet förra säsongen – nu har Växjö stärkt upp offensiven

5 september 2019 11:00
Lagpresentation

Växjö var ligans mest ineffektiva lag förra säsongen. Nu har klubben stärkt upp forwardssidan rejält för att så inte ska bli fallet i år. ”Det Evertsson har han fått in offensivt nu är nog många av namnen som varit på hans absoluta önskelista”, säger Daniel Enestubbe, reporter och krönikör på Smålandsposten och minhockey.se.


Växjö vann SM-guld för två säsonger, men den gångna säsongen tog det stopp redan i kvartsfinal för Sam Hallams gäng. Till den här säsongen har det återigen blivit rätt stor omsättning på spelarfronten, men för att säga något om den här upplagan av Växjö tycker Daniel Enestubbe att man måste backa bandet två säsonger.

– Det är ytterst få klubbar förunnat att få uppleva en sådan säsong som Växjö gjorde 17/18 när allt fungerar hela tiden, från första tekning till sista slutspelsmålet, i stort sett. När så många spelare är så bra samtidigt hände det som brukar hända framgångsrika lag, att nästan alla vassa spelare försvinner, säger Daniel Enestubbe, reporter och krönikör på Smålandsposten och minhockey.s


"Klassisk reaktion"

Några av spelarna som lämnade efter guldet var Andrew Calof, Andy Miele, Dennis Rasmussen, Elias Pettersson och Robert Rosén.

– Det var bäddat för en klassisk reaktion. Laget kunde inte var lika bra som året innan eftersom det var så exceptionellt bra. Strukturen fanns kvar, men inför den förra säsongen var det många som påpekade att laget inte hade tillräckligt med offensiv kraft och det visade sig stämma. De hade otroligt svårt att göra mål, säger Enestubbe.

Växjö gjorde 123 mål förra säsongen, bara Timrå och Brynäs gjorde färre. Sett till effektivitet var Växjö sämst av samtliga lag, då de endast gjorde mål på 8.22 procent av sina skott på mål. För att inte historien ska upprepas den här säsongen har sportchefen Henrik Evertsson förstärkt forwardssidan med flera intressanta värvningar, som Emil Pettersson, Richard Gynge och Jakob Forsbacka Karlsson, som förra säsongen gjorde nio NHL-matcher med Boston Bruins.

– Tar man återblicken på de två senaste säsongerna och ser vad som hänt nu ser jag ett verk av en ganska förbannad sportchef. Henrik Evertsson kan inte ha varit glad efter förra säsongen, med tanke på alla han toppade och eftersom marknaden var så otroligt lågintensiv under säsongen. Det han har han fått in offensivt nu är nog många av namnen som varit på hans absoluta önskelista. Han har agerat snabbt och kraftfullt. Man kan inte säga att de har dålig forwardssida den är säsongen, säger Enestubbe.

Oförändrat på målvaktssidan

Utöver den ovan nämnda trion har forwardsidan förstärkts med Fredrik Karlström, Marcus Sylvegård, Ludvig Nilsson, Marcus Davidsson och Jonas Engström. Daniel Enestubbe vill även lyfta fram två viktiga kontraktsförlängningar i Roman Horak och Brendan Shinnimin.

– Trion Gynge, Emil Pettersson och Roman Horak har inte lämnat varandra en enda sekund under försäsongen. De kommer att få chansen som föstalina och de kommer att ges stort tålamod. Jag kan inte tolka det på annat sätt, säger Enestubbe.

Om det hänt mycket på de offensiva platserna är det oförändrat på målvaktssidan. Viktor Andrén och Viktor Fasth bildar målvaktspar även den här säsongen.

– Inga konstigheter där. Speciellt Fasth är en kille som är bra på att vinna matcher. Att göra den där bra räddningen när det är tajt på slutet. Där är det inga frågetecken heller, säger Daniel Enestubbe.

Värvat tre backar

Däremot är Enestubbe inte helt säker på vilken nivå backsidan kommer att hålla. Växjö har tappat Joel Persson till NHL. Arvid Lundberg och Niclas Burström har skrivit på för Skellefteå. In har Linus Nässén, Tim Erixon och kanadensaren Mathew Bodie kommit.

– Var står en ung kille som Linus Nässen? Tim Erixon kommer hem efter en massa år utomlands . Klarar han acklimatisering som vissa som vänder hem har problem med? Och framförallt är Mathew Bodei den här förstebacken som man hoppas på? Kan han ta över Joel Perssons plats och styra ett powerplay? Efter det jag sett hittills tvivlar jag på det, men samtidigt måste han få tid, säger Daniel Enestubbe.

Efter att ha tvingats spela åttondelsfinal förra säsongen tror Enestubbe att Växjö har stora möjligheter att knipa en direktplats till kvartsfinalerna den här säsongen.

– Det är ett topp 6-lag tycker jag, men det är många om buden på platserna där. Förutom Oskarshamn är det svårt att räkna bort något lag i ligan. De små farhågorna som finns på backsidan gör att jag känner att Växjö inte riktigt är ett topp 3-lag. Samtidigt blir jag inte förvånad om de förstärker backsidan, säger Daniel Enestubbe.

4 snabba

Vem blir lagets viktigaste spelare?

”Om Emil Pettersson kan hålla uppe en förstalina skulle jag säga att han blir viktigast.”

Vem blir lagets poängkung?

”Det borde bli Emil Pettersson eller Gynge.”

Vem tror du blir den största positiva överraskningen?

”Ganska säker att Pontus Holmberg får det epitetet när säsongen är slut. Han har sett fin ut och kommer att spela i andra omgivningar och få utlopp för sin kreativitet. Utmanaren tror jag blir Fredrik Karlström.”

Vem är bästa värvningen inför säsongen, enligt dig?

”Jag får hålla fast vid Emil Pettersson.”