"Mest spännande laget HV71 haft på länge"

4 september 2019 11:00
Lagpresentation

HV71 har tappat flera nyckelspelare till den här säsongen, som exempelvis Markus Ljungh, Mattias Tedenby och Mikko Lehtonen. Fredrik Standár, sportchef på Hall Media, tycker ändå att Jönköpingslaget ser intressant ut. ”På många sätt det mest spännande laget HV71 haft på länge, framförallt på backsidan”, säger han.


HV71 vann SM-guld 2010, men därefter har klubben haft förtvivlat svårt att ta sig förbi kvartsfinalen. Undantaget är 2017 då HV71 gick hela vägen, men åtta av de nio senaste säsongerna har det tagit slut för HV71 innan semifinalerna startat. Förra säsongen besegrade Jönköpingslaget Rögle i åttondelsfinalen, men i kvartsfinalen tog det återigen stopp, efter att Färjestad vunnit den sjunde och avgörande matchen.

– Att HV bara tagit sig förbi kvartsfinal en gång sedan 2009/10 är rätt anmärkningsvärt. I HV pratar man alltid om sig själv som en toppklubb och att då inte ta sig längre än en kvart är för dåligt. Förra säsongen gjorde man ett tappert försök, men man räckte inte riktigt till mot Färjestad, säger Fredrik Standár, sportchef på Hall Media där bland annat Jönköpings-Posten ingår.

Flera nyckelspelare har lämnat

Till den här säsongen har HV71 fått göra en hel del förändringar i truppen. Laget tappar exempelvis fyra av sina sex bästa poängplockare i grundserien från den gångna säsongen (Markus Ljungh 42 p, Mattias Tedenby 32 p, Robin Figren 30 p, samt Mikko Lehtonen 24 p). Just tappen av Ljungh och Tedenby håller Standár som extra tunga för HV.

– Särskilt med tanke på att beskeden kom sent. Ljungh hade det ryktats lite om, men att även Tedenby försvann var överraskande. HV fick väl en rätt bra peng för Tedenby, men det går inte att ersätta hans egenskaper tror jag. Även om han inte gör en massa poäng kan hans sevärda spelstil vara värd entrépengen i omgång 27, säger Standár och fortsätter:

– Sedan är det förstås tufft att tappa Lehtonen, men det var mer väntat. Ser man till det HV har fått in har man kanske inte ersatt honom rakt av, utan det har kanske krävts två spelare för att fylla den luckan med tanke på Lehtonens betydelse. Jag tycker dock att HV har fått in mer kvalitet och stabilitet på backsidan jämfört med ifjol, kanske främst i Eric Martinsson och Emil Johansson, säger han.

Just backsidan håller han som extra intressant. Förutom nämnda Johansson och Martinsson har HV värvat Johannes Kinnvall från Timrå samt Jesper Williamsson, som är tillbaka i klubben efter en tid i Rögle.

– Det känns som att de har fått in spelskickliga backar, skridskostarka. Även rätt offensivt lagda, de flest av dem i alla fall. De har gjort spännande värvningar där, säger Standár.

"Skulle han gå sönder har de problem"

Kollar vi målvaktssidan har Felix Sandström lämnat HV71, men Jonas Gunnarsson, som stod 34 matcher i grundserien och hade en räddningsprocent på 91 förra säsongen, är kvar – och Standár tror att den 27-årige burväktaren får en nyckelroll. För bakom Gunnarsson har HV71 Adam Åhman, 20, som förra säsongen var utlånad till Oskarshamn, samt Hugo Alnefelt, 18, som draftades i tredje rundan av Tampa Bay i somras.

– Skulle Gunnarsson gå sönder har de problem. I Åhman och Alnefelt har de två talangfulla målvakter, men jag vet inte om de är redo för SHL. Jag tror Gunnarsson får stå extremt mycket. Pallar han det? säger Standár.

Det är inte den enda frågan som Hall Medias sportchef ställer sig. När han tittar på HV71:s forwardsbesättning blir han inte helt övertygad. Som tidigare nämnt har Ljungh och Tedenby lämnat. Lägg därtill att exempelvis Robin Figren, Anton Bengtsson samt Isac Brännström inte heller är kvar.

– Jag tycker inte riktigt spetsen finns. Det är gedigna värvningar de har gjort. (Linus) Fröberg är en bra center, som bilvit bättre och bättre för varje säsong, men han har ändå varit tredjecenter i Växjö. Kommer han att palla en större roll? Ikonen blixtrade till i Brynäs. Håller han en hel säsong? Hur är (Axel) Holmström efter sina år i AHL? Fortsätter Linus Sandin sin utveckling som han hade i Rögle? Sedan har du (Martin) Thörnberg, som var skadad förra året. Det är många frågetecken. Alla skulle kunna bli stora utropstecken, och då ser det jättebra ut, men det är för tidigt att säga, säger Standár.

Även om han tycker att det finns vissa oklarheter kring truppen är Fredrik Standár spänd på att se vad årets upplaga av HV71 kan åstadkomma.

– På många sätt det mest spännande laget HV71 haft på länge, framförallt på backsidan, säger han.

4 snabba

Vem blir lagets viktigaste spelare?

”Jonas Gunnarsson”

Vem blir lagets poängkung?

"Linus Fröberg"

Vem tror du blir den största positiva överraskningen?

"Johannes Kinnvall"

Vem är bästa värvningen inför säsongen, enligt dig?

”Eric Martinsson”