Tillbaka i SHL – då satsar Leksand på rutin

28 augusti 2019 11:00
Lagpresentation

Förra sejouren i SHL blev bara ettårig för Leksand. Nu rustar klubben för att behålla sin plats – och dalalaget satsar rutinerat. Med ett snitt på 26,77 år är Leksand ligans äldsta lag. "På förhand känns det som en klok värvningsstrategi med tanke på förväntningarna som kommer att vara den här säsongen", säger Marcus Simm, reporter på Dalarnas Tidningar och Dala-Demokraten.


Leksand har åkt jojo mellan SHL och HockeyAllsvenskan de senaste säsongerna. Kollar vi på de sex senaste åren har de spelat tre säsonger i SHL och tre i HockeyAllsvenskan. Nu är de återigen tillbaka i hockeyns finrum, efter en smått makalös vändning på fjolårssäsongen. Under en period i slutet av november och början av december hade Leksand nio raka förluster – den värsta förlustraden i klubbens historia. Innan jul valde Leksand att sparka tränaren Leif Carlsson och ersätta honom med Roger Melin. Därefter började Leksands klättring uppåt och till slut hade de vunnit Slutspelsserien, besegrat AIK i playoff, tagit revansch på Mora i Direktkvalet till SHL och därmed säkrat en plats i SHL. Senast laget spelade i SHL var säsongen 2016/2017, och då blev de sist. Den här gången är förväntningarna att laget ska lyckas bättre än så.

– Känslan är att det är en stor hausse kring föreningen. Det brukar det i och för sig vara, men det är lite mer än vanligt, säger Marcus Simm, 32, reporter på Dalarnas Tidningar och Dala-Demokraten.

– Det kan ha att göra med klubbens hundraårsjubileum, men jag tror mer det har att göra med lagbygget och med Thomas Johansson (klubbens GM). Någonstans har man återvunnit en trovärdighet kring satsningen. Det ligger en förväntan i luften, säger han.

"Kommer få dra ett jättelass"

För att historien inte ska upprepas och att sejouren i SHL bara ska bli ettårig har Thomas Johansson valt att satsa rutinerat när han värvat spelare. På listan över nyförvärv hittar vi exempelvis spelare som Jonas Ahnelöv, 31, Johan Fransson, 34, Andreé Hult, 31 och Patrik Zackrisson, 32. Medelåldern i laget är just nu 26,77 år och det är i skrivande stund det äldsta laget i ligan.

– Man har värvat rätt gammalt, eller gammalt kanske är fel ord, men rutinerat. Många är runt 30-strecket. På förhand känns det som en klok värvningsstrategi med tanke på förväntningarna som kommer att vara den här säsongen. Jämför man med för tre år sedan när de var nykomlingar ser det betydligt mycket bättre ut den här gången, säger Marcus Simm.

Ser du några svagheter i lagbygget?

– Det skulle möjligen vara backsidan. Eftersom de förväntar sig att många unga spelare ska ta nästa kliv. Som Calle Själlin, som haft världens otur och varit skadad tre säsonger i rad. Du har August Berg som kom upp från J20 i fjol och klev in som kvalhjälte mot Mora och sedan har du Filip Johansson. Det ska bli spännande att se hur de klarar sig, men det är möjligen på backsidan som man kan känna lite oro, säger Marcus Simm.

– Johan Fransson och Daniel Gunnarsson kommer att få dra ett jättelass där, säger han.

Värvat från Mora

På målvaktssidan är kvalhjälten Axel Brage kvar i laget, men i stället för den norske talangen Jonas Arntzen har Brage den här säsongen finske Janne Juvonen vid sin sida. Juvonen som förra säsongen spelade i Mora, och alltså var med om att förlora Direktkvalet mot Leksand.

– Jag håller Juvonen som en etta. Han var jättebra i grundserien i Mora. Kommer han upp i den nivån skulle jag säga att han är på övre halvan, alltså topp-7, bland ligans målvakter. Sedan blir man lite ifrågasättande för hans insats i kvalet. Då klev Brage fram och spelade sin bästa hockey, men jag har ändå Juvonen som etta, säger Simm.

När det kommer till forwards blir det av naturliga anledningar mest fokus på meriterade spelare som Mattias Ritola (drygt 40 NHL-matcher), Patrik Zackrisson (spelade OS 2018 och fyra säsonger i KHL) samt Marek Hrivik (drygt 20 NHL-matcher och nästan 200 poäng i AHL), men Marcus Simm är lite extra nyfiken på en av lagets yngre forwards.

– Det ska bli spännande att se Oskar Lang i vinter, och om han kan fortsätta sin utveckling. Framförallt med tanke på att det kommit in flera offensivt skickliga spelare. Även Thomas Valkvae Olsen blir spännande. Han ska spela i någon av de två första kedjorna, men det är tuff konkurrens. Han kan nog bli en joker, men han kan likaväl bli en flopp, säger Marcus Simm.

Så hur går det för Leksand i år? Marcus Simm tror att det finns tillräckligt med potential i laget för att de ska undvika ett nytt kval.

– Svårt att säga hur det går, men jag har skrivit i en krönika att de kan överraska, och då får jag väl stå för det. Med det menar jag att de undviker kval och eventuellt kanske kan ta en play in-plats, säger han.

Fyra snabba:

Vem blir lagets viktigaste spelare?

"Johan Fransson."

Vem blir lagets poängkung? 

"Spencer Abbott. Han missar några matcher, men är god för 35 poäng."

Vem tror du kommer att överraska positivt?

"Andreé Hult. Liten doldis som jag tror kan chocka många runtom i landet"

Vem är bästa värvningen inför säsongen, enligt dig?

"Johan Fransson, hans rutin kommer att betyda mycket."