"Försöker skapa ett lag där folk i Gävle känner igen spelarna"

30 augusti 2019 11:00
Lagpresentation

Brynäs laddar om efter det misslyckade fjolåret – och de gör det med många nygamla ansikten. Michael Sundlöv, Ove Molin, Anton Rödin, Linus Ölund, Samuel Ersson, Adam Brodecki och Greg Scott är alla tillbaka i föreningen. ”De försöker skapa ett lag där folk i Gävle känner igen spelarna”, säger Daniel Sandström, Brynäsreporter på Gefle Dagblad.


Brynäs IF vill nog helst bara glömma den förra säsongen. Laget blev elva och missade därmed slutspel för första gången på elva år. Men även om det var tungt i fjol menar Daniel Sandström, 44, reporter på Gefle Dagblad, att det är rätt positiva tongångar i Gävle kring Brynäs.

– Det andas en framtidstro på något vis. Klubben har gått ut hårt och sagt att man ska förändra och bygga nytt. Man har tagit tag i en massa bitar, och det började redan förra året när man återigen bytte tränare och sedan fick Bengtzén (sportchefen) sluta, säger han.

Brynäs har tagit fram en långsiktig målsättning och det är att under de närmaste tio åren ta fyra guld, men om det blir en SM-titel redan den här säsongen återstår att se. Klart är i alla fall att de siktar på en betydligt mer framskjuten placering än i fjol – och i en intervju med Sportbladet sa Andreas Dackell att målsättningen är att bli topp-6.

– Den målsättningen måste man ha, att gå direkt till kvartsfinal. Det är både rimligt och realistiskt. Sedan satsar alla lag och precis som förra året kommer serien att bli superjämn, säger Sandström.

Under förra säsongen satsade Brynäs på en lite mer hemvävd trupp. Spelare som Joacim Eriksson, Joachim Rohdin, Nicklas Danielsson och Niclas Andersén återvände alla till klubben. I december förra året blev den förre storspelaren Andreas Dackell ny sportdirektör. Satsningen på att ta tillbaka personer med anknytning till föreningen har fortsatt till den här säsongen. Michael Sundlöv, som vaktade Brynäs mål under tolv säsonger, återvänder som herransvarig och Ove Molin, med två SM-guld som spelare i Brynäs, är ny assisterande tränare/spelarutvecklare. På spelarsidan har klubben värvat tillbaka Anton Rödin, Greg Scott, Samuel Ersson, Linus Ölund och nu senast Adam Brodecki.

– Det är en röd tråd i föreningen. De försöker skapa ett lag där folk i Gävle känner igen spelarna och har någon form av relation till dem. Klubben hoppas att det ska bidra till ett större intresse, säger Daniel Sandström.

Tappar spelare till NHL

Jämfört med förra året har Brynäs tappat några viktiga spelare. Exempelvis har de båda stjärnbackarna Simon Bertilsson och Ryan Gunderson lämnat. Dessutom har Joel Kellman, Jesper Boqvist och Victor Söderström alla skrivit NHL-kontrakt. Daniel Sandström håller dock Ryan Gunderson, som vann den interna poängligan på 38 poäng och snittade mest istid (25.41 min/match) av samtliga spelare i ligan, som lagets tyngsta tapp.

– Han var aldrig skadad, sällan utvisad. Man tyckte inte att han gjorde så mycket poäng, men när man kollar poängligan i laget är han ändå i toppen, säger Sandström.

Än har dock Brynäs inte helt räknat bort Victor Söderström och Jesper Boqvist. Om de inte tar plats i NHL finns fortfarande möjligheten att de kan spela i Brynäs kommande säsong.

– Kommer Boqvist och Söderström hem ser det plötsligt jättebra ut, och det är inte alls omöjligt. Det är sagt att tar de inte plats kommer de hem, men det det får vi se. Man vet aldrig med NHL, säger Sandström.

Även om Gävlelaget tappat några spelare de gärna behållit ser forwardsidan ändå stark ut. Som tidigare nämnt har man fått tillbaka Greg Scott, Anton Rödin samt Linus Ölund, och lägg därtill Jaedon Descheneau, som gjorde 31 poäng i tyska ligan förra säsongen.

– Förra året hade Brynäs en förstakedja, men sedan var det mest bara kämpa. Nu har de lite mer kvalité i truppen, och de känns även lite bredare, säger Daniel Sandström.

"Får en nyckelroll"

Även på målvaktssidan har det blivit förändring. Joacim Eriksson är kvar, men i stället för David Rautio vid sin sida har klubben plockat in Samuel Ersson, som gjorde stor succé i Västerås i fjol.

– Det är ett plus tycker jag personligen. Ersson är från Falun, men är fostrad här i Brynäs, men han fick inte riktigt chansen för ett par år sedan. Kan han hålla samma nivå i SHL som förra året tror jag mycket väl han kan bli förstemålvakt, men jag tror i och för sig att de kommer att dela på det, säger Daniel Sandström.

När vi är inne på nyförvärv måste också Jonathan Sigalet nämnas. Kanadensaren imponerande i Frölunda förra säsongen och fick alltså avsluta säsongen med ett SM-guld, men nu väntar spel i Brynäs.

– Sigalet får en nyckelroll. Han verkar gilla att få en lite tydligare ledarroll än vad han hade i Frölunda, säger Daniel Sandström och fortsätter:

– Backsidan är lite försvagad jämfört med i fjol. Den är stabil men inget extra, men kommer Söderström hem blir han viktig, säger Sandström.

Fyra snabba:

Vem blir lagets viktigaste spelare?

"Anton Rödin. Han går in direkt som kapten."

Vem blir lagets poängkung?

"Det skulle kunna bi Rödin, men jag säger Descheneau."

Vem tror du blir den största positiva överraskningen?

"Emil Forslund."

Vem är bästa värvningen inför säsongen, enligt dig?

"Det måste bli Rödin igen. Brynäs har velat ha hem honom länge."