"Svårt att se att Luleå gör en sämre säsong än i fjol"

12 september 2019 11:00
Lagpresentation

Stommen är kvar från förra säsongen. Krydda det med en hemvändare, två unga talanger samt två finska världsmästare och du har truppen som Luleå hoppas ska ta klubbens andra SM-guld. ”Som jag ser det finns det fem lag som slåss om guldet och Luleå Hockey är ett av dem”, säger David Olsson Jiglund, reporter på Norrbottens Media.


För två säsonger sedan gjorde Luleå om en del på de ledande positionerna. Stefan ”Skuggan" Nilsson och Ulf Engman blev GM-duo och Thomas Berglund tog över som huvudtränare – och för varje år har Luleå tagit kliv framåt. Säsongen 17/18 blev de sjua i ligan och åkte ur i kvartsfinal. Förra säsongen blev de tvåa och tog sig till semifinal. Kan Luleå ta ytterligare ett kliv den här säsongen?

– Som jag ser det finns det fem lag som slåss om guldet och Luleå Hockey är ett av dem. Jag har svårt att se att Luleå gör en sämre säsong än i fjol. Nu hänger det lite på hur det blir med (Jesper) Sellgren. Kommer inte han tillbaka måste de plocka in en back till, säger David Olsson Jiglund, reporter på Norrbottens Media.

Frågetecken kring Sellgren

Sellgren gjorde stor succé i Luleå den gångna säsongen och han har skrivit kontrakt med Carolina Hurricanes till den här säsongen, men tar han inte plats i NHL räknar Luleå med honom i SHL. Annars har Luleå fått behålla stora delar av truppen till den här säsongen. Bland de som inte finns kvar hittar vi exempelvis Johan Harju, Johan Forsberg och Isac Lundeström. Just det faktum att laget är i stort sett intakt lyfter David Olsson Jiglund fram som något som talar för Luleå.

– En jättefördel. Förra säsongen tog man ett stort kliv framåt. Från att misslyckas i play in till att bli tvåa i serien och spela semi. Det känns som att ”Skuggan” (Stefan Nilsson, GM) ”Bulan” (Thomas Berglund, huvudtränare) och de andra ledarna har något riktigt bra på gång. Kanske blir det här säsongen som supportrarna längtat efter sedan 1996. De har en hygglig chans på guld, säger Olsson Jiglund.

Laget har fem nya spelare till den här säsongen och en av dem som kommit in är återvändaren David Rautio, som är fostrad i klubben.

– Niklas Rubin blev ingen hit i Luleå och Rautio är en pålitligt målvakt. Med Rautio i laget kan de spara (Joel) Lassinantti lite mer i grundserien och det är bara positivt. Målvaktssidan skulle jag nog hålla som bäst i SHL, med Växjö som tvåa, säger Olsson Jiglund.

Lassinantti kvar

Joel Lassinantti var en av SHL:s bästa målvakter den gångna säsongen. Det var länge snack om att han skulle hamna i KHL den här säsongen, men 26-åringen, som förra säsongen hade 93,1 i räddningsprocent och 1,68 i GAA, blir alltså kvar i Luleå.

– Otroligt viktigt att han stannar. Han var bra, men hans siffror är också en effekt av spelsystemet. De är duktiga på att stänga ner motståndarlaget, säger Olsson Jiglund.

Backsidan är intakt sedan förra säsongen, med reservation för hur det blir Sellgren.

Erik Gustafsson är SHL:s bäste back. Oscar Engsund utvecklade sin offensiv och förtjänade att få chansen i landslaget förra säsongen. Sellgren var också topp-tio bland backarna i SHL enligt mig. Sedan har du Nisse Lundkvist. Han ser lite starkare och rejälare ut, säger Olsson Jiglund.

Bättre djup på centersidan

På forwardsidan har Isac Brännström hämtats från HV71, talangen Filip Hållander har anslutit från Timrå och dessutom har Luleå plockat in Juhani Tyrväinen och Arttu Ilomäki, som båda var med i det finska VM-laget som tog guld i våras.

– Luleå har en bättre bredd på forwardssidan. Centerdjupet har framför allt blivit bättre. Planen är att bygga fyra offensivt kapabla kedjor runt Niklas Olausson, Jack Connolly och finländarna. Förra säsongen hade de tre på sin höjd, och det var lite därför de inte räckte till mot Frölunda, säger David Olsson Jiglund

– Sedan tjatas det alltid i Luleå om att det saknas en målskytt, och det kanske det gör. Vi får väl se, säger Olsson Jiglund.

4 snabba

Vem blir lagets viktigaste spelare?

”Erik Gustafsson”

Vem blir lagets poängkung?

”Robin Kovacs tror jag kommer att göra en bra säsong.”

Vem tror du blir den största positiva överraskningen?

”Jag tror på Isac Brännström. Han har sett riktigt bra ut på försäsongen.”

Vem är bästa värvningen inför säsongen, enligt dig?

”Jättesvårt, men jag tror på Tyrväinen. Det är en Jonathan Granström-deluxe.”