"Positivt att de satsat lite yngre och värvat en del talanger"

9 september 2019 11:00
Lagpresentation

Jämfört med förra säsongen ställer Skellefteå ett klart mycket yngre lag på benen i år. Sex av lagets tio värvningar är 24 år eller yngre. ” Känslan är att det är mer spännande än på länge, men samtidigt känns det ovisst”, säger Arvid Marklund, reporter på Norran.


Skellefteå har spelat final sju av de nio senaste åren, men förra säsongen tog det stopp i kvartsfinal mot Djurgården. Nu laddar västerbottningarna om, och det är med en hel del nytt – både på spelar- och ledarsidan. Bert Robertsson har lämnat som assisterande tränare och in har i stället Stefan Hedlund kommit. Som General Manager har Erik Forssell tagit över efter Mikael Lindgren.

– Känslan är att det är mycket mer spännande än på länge, men samtidigt känns det ovisst. Positivt är att de satsat lite yngre och värvat en del talanger. Sedan är den stora frågan är om man har en vassare spets och fler än Möller och Jocke Lindström som producerar framåt. Det är fortfarande ett frågetecken, säger Arvid Marklund, reporter på Norran.

Forsell har som Arvid Marklund är inne på plockat in en hel del yngre spelare. Förra säsongen var Skellefteå det näst äldsta laget i ligan med ett snitt på 26,30 år. Den här säsongen har Skellefteå en snittålder på 25,08 år – bara Örebro och Rögle har en yngre trupp. Bland nyförvärven finns backen Philip Broberg, 18 samt forwardsduon Rickard, Hugg, 20, och Jacob Olofsson, 19. På frågan vem av alla talanger på forwardssidan vi ska hålla ett extra öga på svarar Arvid Marklund en av spelarna som var med redan förra säsongen.

– Albin Eriksson tror jag kommer att ta kliv. Sedan gillar jag en kille som Jonatan Berggren, som var skadad förra året. Han har ett bländade spelsinne, säger Arvid Marklund.

"Backsidan starkaste lagdelen"

Förra säsongen bildade Mantas Armalis och Gustaf Lindvall Skellefteås målvaktspar, och tanken var att de skulle göra det även i år. Men en skada på Armalis tvingade Skellefteå att agera och de valde att värva Oskar Östlund, senast i norska Storhamar.

– Målvaktssidan är ett frågetecken, precis som förra året. Både Lindvall och Armalis är stabila målvakter, men ska Skellefteå lyfta behöver någon blomma ut och bli en toppmålvakt i SHL. Östlund vet vi inte mycket om. De har tre målvakter som vill ta klivet, men frågan är om någon gör det, säger Marklund.

Förutom att Skellefteå värvat Philip Broberg har man förstärkt backsidan med Jacob Andersson från Björklöven samt två hemvändare. Både Niclas Burström och Arvid Lundberg återvänder från Växjö. Bland backarna som inte är kvar hittar vi trotjänaren Fredrik Lindgren, Johan Alm och Emil Djuse, som skrivit på för Dallas Stars.

– Visst är det lite tapp med Fredrik Lindgren och Djuse, men jag tror Burström kan komma tillbaka till sin gamla nivå. Han gillar att vara hemma. Lundberg är stabil. Vi kanske inte kan förvänta oss att Broberg ska bli en toppback, men en frisk fläkt, som är kylig där bak. Backsidan är den bästa lagdelen på förhand, säger Marklund.

239 poäng på tre säsonger

Framåt tror Norranreportern att det mesta kommer att handla om Joakim Lindström och Oscar Möller – som vanligt. Duon har på de tre senaste säsongerna gjort 239 poäng tillsammans. Förhoppningen är att nyförvärven Tuomas Kiiskinen från Växjö samt kanadensaren Tom Pyatt kan hjälpa firma Möller/Lindström med produktionen den här säsongen.

– De behöver att den typen av värvningar kliver in och levererar plus 30 poäng. Det är ett frågetecken om de kan göra det. Det är där de har missat lite de senaste säsongerna, som (Mathis) Olimb och (Juhamatti) Aaltonen, de lite äldre spetsspelarna som ska hjälpa Lindström och Möller, men de har inte riktigt gjort det, säger Marklund.

Marklund tror dock mycket på Andreas Wingerli.

– Jag tror att han kommer att göra en supersäsong. Är det någon förutom ”Jocke” (Lindström) och Möller som gör mer än 30, 35 poäng är det han, tror jag. Han ser sjukt bra, säger Maklund.

Så för att summera, hur tror du det går för Skellefteå den här säsongen?

– Det känns som att de kommer att vara där de varit de senaset åren, mellan fyra och åtta. Blir de fyra ska det gå riktigt bra, men jag tror nog sexa, sjua. Men ovisst som sagt, säger Arvid Marklund.

4 snabba

Vem blir lagets viktigaste spelare?

”Jag säger Oscar Möller, ny lagkapten, gör mycket poäng och tar stort ansvar över hela banan.”

Vem blir lagets poängkung?

”Jocke Lindström. Svårt att säga någon annan.”

Vem tror du blir den största positiva överraskningen?

”Andreas Wingerli var bra i fjol, men jag tror på honom. Han kan nog göra 35, 40 poäng om det vill sig väl för honom.”

Vem är bästa värvningen inför säsongen, enligt dig?

”Jag tar nog Philip Broberg. Även om han bara är här ett år har de fått in en av Sveriges största talanger. Han blir en lite av en attraktionskraft.”