”Inga flashiga värvningar, men Malmö kommer att ta sina poäng"

6 september 2019 11:00
Lagpresentation

Till skillnad från många andra lag har Malmö fått behålla en stor stomme. Laget har endast sex nya spelare jämfört med förra säsongen. ”Malmö gör inga flashiga värvningar, men de kommer att ta sina poäng och vara jobbiga att möta”, säger Kent Leijon Jönsson, reporter på Sydsvenskan.


Tre säsonger i rad har Malmö tagit sig till slutspel. Efter att ha gått till två raka semifinaler blev det sorti i kvartsfinalen mot Frölunda den gångna säsongen. Till den här säsongen har laget fått behålla stora delar av truppen. Sex spelare har lämnat, sju om man räknar in Jens Olsson, som har tillåtelse att prata med andra klubbar, men som inte har klart med någon ny klubb. Just det faktum att truppen är mer eller mindre intakt tror Kent Leijon Jönsson, reporter på Sydsvenskan, talar till skåningarnas fördel.

– Jag tror det betyder jättemycket. De har en stomme som kan spelsystemet, som (Frederik) Storm, (Henrik) Hetta och (Fredrik) Händemark. En sådan som (Christoffer) Forsberg är också väldigt nyttig för Malmö. Man vet vad man får av honom varje kväll, säger Leijon Jönsson.

"Ett hårt jobbande kollektiv"

I och med att de flesta spelarna är kvar från i fjol räknar Kent Leijon Jönsson med att vi kommer att känna igen Malmös sätt att spela.

– Det kommer att vara ungefär som förra säsongen. Ett hårt jobbande kollektiv som följer systemet. Samtidigt vill de väl ta bort lite av den taktiska tvångströjan och hitta andra uppspelsvägar, och ta sig ur den egna zonen snabbare. Men det kommer att bygga på hårt jobb. Jag tror de blir svårslagna, i år också, säger Leijon Jönsson.

Bland spelarna som bytt klubb hittar vi bland andra Cristopher Nihlstorp, Anton Mylläri, Kim Rosdahl och Marcus Sylvegård.

– De har fått behålla spelarna de har velat behålla, med viss tvekan för Sylvegård kanske, säger Kent Leijon Jönsson.

Volden ersätter Nihlstorp

Nihlstorps plats vid sidan av Oscar Alsenfelt tas den här säsongen av norske Lars Volden, som den gångna säsongen spelade i Pantern. Han lånades även in till Malmö under tre matcher. På dessa hade han drygt 97 i räddningsprocent.

– Nihlstorp är världens trevligaste hockeymänniska, men han fick det aldrig riktigt att stämma i Malmö. Han var ofta skadad. Av det jag sett av Volden hittills är att han kommer att han vara nyttig för Malmö, men Alsenfelt kommer att få stå mest. Alla vet vad han betyder för det här laget. Är han bra och frisk kommer Malmö att ha chans i nästan alla matcher, säger Leijon Jönsson.

Malmö har just nu nio backar, om vi inte räknar med Jens Olsson. Två av dessa är nya – Adam Ollas Mattsson, som är tillbaka i SHL efter två säsonger i AHL, samt dansken Jesper Jensen Aabo, som kommer från fyra raka säsonger i KHL med Jokerit.

– Jensen känns som en bra allroundback. Han bör kunna ersätta Olsson. Malmö tror mycket på Adam Ollas Mattsson. En mer rörlig och spelsckligare variant av Stefan Warg. Sedan har du Carl-Johan Lerby, där det finns bra utvecklingspotential och (Linus) Cronholm och (Malte) Setkov trycker på underifrån, säger Kent Leijon Jönsson.

Värvat allsvenskans poängkung

Inför den förra säsongen plockade Malmö in Emil Molin, som precis hade vunnit HockeyAllsvenskans poängliga med 51 poäng på 52 matcher. Nu har skåningarna återigen värvat den bäste poängplockaren i allsvenskan, i dansken Nicolai Meyer, som den gångna säsongen svarade för 29 mål och 33 assist i Södertälje. Förhoppningen är att han ska få en mer lyckosam debutsäsong i Malmö än Molin, som fick förra säsongen förstörd av skada. Molin spelade bara tio matcher.

– Det är lite make or brake i SHL för Molin. Han har fina händer och bra passningar, men det är ett frågetecken, det måste man ändå säga, säger Kent Leijon Jönsson.

Malmö tog klivet upp i SHL igen 2015 och året därpå missade de slutspel. Därefter har de följande grundserieplaceringar: 8 - 6 - 6, och Kent Leijon Jönsson tippar att Redhawks kommer att befinna sig i samma region när vi sammanfattar SHL:s grundserie i mars.

– Jag tror de hamnar någonstans mellan femma och åtta. Lite flyga under radarn, igen. Malmö gör inga flashiga värvningar, men de kommer ta sina poäng och vara jobbiga att möta, säger Kent Leijon Jönsson.

4 snabba

Vem blir lagets viktigaste spelare?

”Oscar Alsenfelt, utan tvekan.”

Vem blir lagets poängkung?

Konstantin Komarek tror jag på.”

Vem tror du blir den största positiva överraskningen?

”Jag tror det står mellan Linus Cronholm och Malte Setkov.”

Vem är bästa värvningen inför säsongen, enligt dig?

”Jesper Jensen Aabo.”