"Övertygad om att Oskarshamn inte blir en slagpåse"

27 augusti 2019 11:00
Lagpresentation

IK Oskarshamn står inför en historisk säsong. För första gången någonsin ska de spela i SHL – och de slår rejält ur underläge. "Jag är ganska övertygad om att laget inte blir den här slagpåsen som de flesta verkar tro att de ska bli, säger Christian Gustafsson", reporter på Barometern/Oskarshammns-Tidningen.


Oskarshamn chockade Hockeysverige förra säsongen när de tog sig hela vägen till SHL, efter att först ha slagit AIK i den HockeyAllsvenska Finalen och därefter besegrat Timrå i Direktkvalet till SHL. Nu väntar en historisk säsong för klubben då de för första gången ska spela i högstaligan.

– Oskarshamn har aldrig varit i den här sitsen. De har egentligen aldrig varit nära tidigare och egentligen inte haft det som ett mål heller. Sedan kom den här otroliga våren. Det tog ett tag innan det sjönk in för föreningen och för folk i stan. Nu börjar det landa, och det är det största som hänt i idrottsväg i den här stan, säger Christian Gustafsson, 42, reporter på Barometern/Oskarshammns-Tidningen.

Efter den förra säsongen valde IKO:s sportchef Per Kenttä att lämna, efter två säsonger i föreningen. In på den positionen kom i stället Daniel Stolt, 34, närmast från Vimmerby HC, och han har inte haft någon lätt uppgift enligt Christian Gustafsson.

– Nästan ingen spelare har velat komma hit, vad jag förstått. Klubben har varit ärlig med att det har varit svårt att få spelare hit. Jag vet inte om bilden av att Oskarshamn kommer att komma tvärsist har spridit sig bland spelarna, och att man inte vill spela i en sådan klubb. De har fått tänka lite annorlunda, och bygga en trupp på bredd och inte så mycket spets, säger Christian Gustafsson.

"Den som gick i bräschen"

I framgångsrika lag blir de lyckosamma spelarna eftertraktade och Oskarshamn är inget undantag. De har tappat flera av lagets nyckelspelare, som exempelvis målvakten Christoffer Rifalk, SHL-meriterade Joakim Hilding och lagkaptenen Jonas Engström. Den sistnämnde tror Christian Gustafsson blir det tyngsta tappet för laget.

– Tveklöst. Han var den som gick i bräschen mest i våras. Han gjorde de viktiga målen och var lagets talesperson och härförare, säger han.

Finns det någon som kan axla den rollen i truppen?

– De har inte utsett någon lagkapten än, men som ledare tror jag att Engström blir svår att ersätta, men som spelare blir han nog lättare. Jag tror ingen kommer att bli en så tydlig ledare. Där lämnar han ett stort tomrum efter sig, säger Gustafsson.

Det finns dock nyckelspelare som har valt att stanna, och två av dessa är backarna Jesper Dahlroth och Oskar Nilsson.

– De var ryggraden på backsidan och båda hade spelat i SHL om Oskarshamn inte hade gått upp. Att de skrev på ger en grundtrygghet på backsidan. Sedan ska väl Simon Després vara en toppback och jag tycker det ska bli spännande att se Pontus Näsén. De hittade honom i Vimmerby. Han har väl slagit fyra indianere på de första träningsmatcherna, men han vågar verkligen spela. Otroligt fina handleder har han, säger Gustafsson.

14 nya spelare

I skrivande stund har Oskarshamn värvat 14 nya spelare till kommande säsong, men redan innan säsongen ens har startat har man valt att göra sig av med två av de tilltänkta spetsspelarna. Förra veckan meddelade klubben att både backen Jake Newton samt forwarden David Goodwin har tillåtelse att prata med andra klubbar.

– Jag ser lite dubbelt på det. Å ena sidan är det inget gott tecken på scoutingen, men om spelarna inte håller är det bättre att göra förändringen nu än senare, säger Christian Gustafsson.

I de flesta förhandstipsen återfinns Oskarshamn i botten av tabellen, och Christian Gustafsson säger inte emot det. Samtidigt höjer han ett varningens finger för nykomlingen.

– Jag är ganska övertygad om att de inte blir den här slagpåsen som de flesta verkar tro att de ska bli, men bara en dåre skulle tippa laget något annat än sist med tanke på förutsättningarna. De har en spelarbudget på 28 miljoner och det är vad jag förstått ungefär hälften av topplagens budget. Med tanke på hur svårt de haft att värva spelare och att de inte varit på den här nivån tidigare kan man inte tippa dem något annat än sist, även om jag tror att de kan överraska. Sedan vad överraska innebär får vi se, säger Christian Gustafsson.

Fyra snabba

Vem är bästa värvningen inför säsongen, enligt dig?

"Simon Després kommer att bli viktig. Han blir en backklippa".

Vem blir lagets viktigaste spelare?

"Urtråkigt svar, men jag säger Fredrik Pettersson-Wentzel."

Vem blir lagets poängkung?

"Tyler Kelleher."

Vem tror du kommer att överraska positivt?

"Pontus Näsén."