SHL-ikonen: Juha Riihijärvi

15 december 2019 11:00
SHL-ikoner

Grattis Juha Riihijärvi! Den förre Malmöstjärnan fyller 50 år i dag och vi firar det med en lång intervju med finländaren. Här berättar han om sina bästa minnen från Malmötiden, hur Raimo Helminen lockade honom till klubben och vad han gör i dag.


Med 405 poäng under sina tio år i Malmö är Juha Riihijärvi den spelare som har gjort flest poäng i Malmötröjan någonsin. Han toppar även tidernas assistliga (239) och med sina 167 fullträffar i grundseriesammanhang är han bara fyra mål från klubbens målkung Patrik Sylvegård. Det är inget snack om att den högerfattade skarpskytten har gjort ett stort avtryck i Malmö.

– Jag hade bra spelsinne och bra händer. Jag hade inte så hårt skott, men jag sköt där jag siktade, säger Riihijärvi, apropå att han gjorde så många poäng under sin karriär.

Det låter enkelt?

– Spelsinnet jag hade var en talang. Skottet hade jag tränat upp. Jag minns att en finsk spelare en gång sa att skottet kommer med mammas mjölk. Men skottet är en av sakerna som går att träna upp. Skridskoåkningen är svårare och spelsinnet är mer något du har eller inte har. Det kommer snarare från mammas mjölk, säger Riihijärvi.

Stod du hemma och sköt mycket som barn?

– Nej, det var när jag var 17-18 år och var i finska armén. Där var det ganska mycket ledigt. Då stod jag och sköt i ishallen. Det var något jag fortsatte att göra resten av hela karriären, säger Riihijärvi.

Som barn höll han även på med fotboll (”jag var inte den snabbaste mittfältaren, men jag kunde läsa spelet”). Hockey var dock alltid förstavalet och han debuterade i den finska högstaligan säsongen 1987/88. Säsongen 1995/96 hade han sin poängmässigt bästa säsong då han svarade för hela 72 poäng (28+44) på 50 matcher och belönades med Guldhjälmen. Han hade lite olika anbud efter den säsongen, men till slut föll valet på Malmö.

– Jag träffade Raimo Helminen på ett landslagsläger. Luleå var också intresserade, men då sa Raimo: ”Vill du köra skoter eller spela golf?”

Du valde golfen alltså. Hur bra är du på golf?

– Helt okej. Jag har höjt mig den senaste tiden och har väl tio eller elva i handicap, säger han.

Vann SHL:s poängliga två gånger

Riihijärvi fick en smakstart i sin nya klubb. Han gjorde 51 poäng på 49 matcher säsongen 1996/97 och vann därmed poängligan i SHL. Något han även gjorde 1999/00.

– Från första säsongen minns jag att vi hade ett riktigt bra lag. I SM-liiga hade man flera bra målchanser per match, men i SHL fick man knappt en. Det defensiva spelet var mycket tajtare och det var svårare att göra mål, säger han.

Vilket är ditt bästa minne från Malmötiden?

– Det måste vara kvartsfinalserien mot Färjestad (1998/99). Vi ledde med 2-1 i matcher. Den fjärde spelades i Malmö och Färjestad gjorde 5-2 med elva minuter kvar på matchen. Man var så tung i benen och tänkte ”åh, vi måste åka till Karlstad”. Sedan åkte jag över rödlinjen, sköt ett slagskott och det blev 5-3. Herregud, efter det var det som att vi fick nya ben någonstans ifrån. Vi vann med 6-5 under ordinarie tid. Det var häftigt. Ett annat bra minne är förstås när vi gick upp i SHL 2006, säger Riihijärvi.

Finländaren gjorde åtta raka säsonger i Malmö, men 2004 flyttade han till Schweiz. Redan året därpå var han tillbaka i Malmö, som då spelade i allsvenskan.

– Jag tog ett litet snack med ”Osten” (tränaren Lars Bergström) och han berättade vad han krävde från mig. På hela den säsongen hade vi mindre än fem dåliga isträningar sammanlagt. ”Osten” krävde så otroligt mycket av alla. Vi hade ett bra lag också och förlorade inte många matcher, säger han och fortsätter:

– När det var klart att vi skulle gå upp hade vi en match kvar, mot Södertälje. Då sa ”Osten”: ”Nu kan alla slappna av”. Det hann gå två minuter sedan var det någon som dribblade på egen blålinje och då blev han heltokig och började skrika. Jag tittade bakåt och sa: ”Vi kunde väl ta det lugnt i dag?” Då blinkade han bara lite. Det var roligt, säger Riihijärvi och skrattar gott åt minnet.

Vem är din favorittränare under dina tio år i Malmö?

– Det var nog när ”Lillis” (Stephan Lundh) och Wikegård var tillsammans. Jag vet inte varför. Den ene skrek och den andre tog det lite lugnare. Man kunde lyssna på den man ville, säger Riihijärvi och skrattar.

Utbildade sig till PT

Juha Riihijärvi avslutade den aktiva karriären 2010, efter en säsong i italienska Bolzano. Därefter inledde han en tränarkarriär. Han var först assisterande tränare i IK Pantern (2010/11) och därefter gjorde han drygt tre säsonger i Danmark. Därefter utbildade han sig till personlig tränare, men numera är han tillbaka i hockeybranschen. Riihijärvi jobbar i dag som scout åt New York Islanders. Något han har gjort sedan 2017.

– Jag trivs jättebra, men det är väldigt svårt.

Vad är svårast?

– Man kommer inte in i ungdomarnas huvuden. Sedan vill alla ha de bästa spelarna, och det är inte många procent av dem som når NHL. Svårt, roligt och utmanade, säger Riihijärvi, som bor i Malmö.

– Det var inte givet, men jag har trivts så bra här. När det är minus 28 grader i Uleåborg är det inte så roligt, säger han och skrattar.

Hur är det när du går på stan, är det fortfarande mycket folk som känner igen dig?

– Nej, nu har de börjat glömma. Det är bra.

Trivs du inte i rampljuset?

– Jag har inga problem med det, men tiden går och folk glömmer. Men de inbitna fansen har förstås inte glömt, säger Riihijärvi.

Minns med värme "Jussi Night"

Att Riihijärvi har gjort stort avtryck i Malmö blev han påmind om i februari 2016 då klubben anordnade ”Jussi Night” och hyllade den finske forwarden.

– Det var jättefantastiskt. Ett bra minne därifrån var när jag skulle gå upp för trappan på läktaren innan matchen. Jag gick förbi de äldre supportrarna och då ställde de sig upp och började klappa lite till. Då kände jag att jag gjort något rätt, säger Riihijärvi, som i dag alltså fyller 50 år.

Men det blir inget stort kalas för att fira den jämna siffran.

– Det kommer lite släkt hit. Det blir inget stort hej och hå. Lugnt och fint, säger han.

Juha Riihijärvis drömfemma, med sig själv och spelare han spelat tillsammans med i SHL

Målvakt: Pekka Lindmark (”Vilken talang han var. Helt outstanding. Och vilken person, men ännu större person än hockeyspelare. Jättevarm”)

Backar: Mats Lusth, Marko Kiprusoff

Forwards: Kim Staal, Mikko Peltola, Juha Riihijärvi.