SHL-ikonen: Peter Sundström

23 december 2019 14:00

Han tog inte plats i Västerbottens TV-pucklag, men Peter Sundström, 58, fick en väldigt bra karriär ändå. Eller vad sägs om tre SM-guld, JVM-guld, VM-guld och över 300 NHL-matcher? Här berättar den förre Björklöven- och Malmöspelaren om tävlingarna mot tvillingbrorsan Patrik i uppväxten, sitt bästa derbyminne mot Skellefteå samt hur livet ser ut i dag.


32 år har gått sedan Björklöven vann klubbens hittills enda SM-guld och en av nyckelspelarna den säsongen var Peter Sundström. Den då 25-årige forwarden hade precis återvänt till moderklubben efter tre säsonger i NHL.

– Jag och Rangers kom inte överens om ett nytt kontrakt. Jag ville ha ett envägskontrakt, men de erbjöd bara ett tvåvägskontrakt och då blev det ett år i "Löven". Det ångrar jag inte, det var riktigt kul, säger Sundström.

Vad är dina bästa minnen från säsongen?

– Hela året var kul. Det gick bra i serien och att vi äntligen fick vinna det där SM-guldet... Det är ett av minnena som jag värdesätter mest i karriären. Att få vinna guld med moderklubben, säger Sundström.

"Rivaliteten mellan Skellefteå och Umeå är kul"

Att det skulle bli hockey för Peter och hans tvillingbror Patrik föll sig rätt naturligt eftersom pappa Elon spelade hockey, både i Skellefteå AIK och IFK Umeå. Och det var under hans sejour i Skellefteå som Peter och Patrik föddes, men Peter är snabb med att konstatera att de bara bodde i Skellefteå under ett år när födelseorten kommer på tal.

– Många brukar fråga om det, speciellt Skellefteåbor. Jag brukar säga att det första ordet ett barn vanligtvis säger är ”mamma” eller ”pappa”, men jag sa ”flytta”. Då brukar Skellefteåborna bli tysta, säger han och skrattar.

– Rivaliteten mellan Umeå och Skellefteå är väldigt kul, säger Sundström, som gjorde sex säsonger i Björklövens a-lag.

Vilket är ditt bästa derbyminne?

– Varje seger egentligen. Men jag kommer ihåg när det blev ett stort slagsmål på uppvärmningen. Det var 40 minuter innan matchen. Det var väl Rolle Stoltz, Kjell-Arne Vikström, Roger Hägglund och någon till som rök ihop. Vaktmästaren släckte ner, men jag vet inte hur mycket bättre det blev av det, men det är sådant man kommer ihåg, säger Sundström.

Vad hade du för roll i slagsmålet?

– Jag var ganska snäll. Jag hittade Janne Erixon eller någon att bara stå och prata med, säger han och skrattar.

Mycket tävling mot brorsan

Peters tvillingbror Patrik blev också en väldigt framgångsrik ishockeyspelare. På hans meritlista hittar vi exempelvis JVM-guld, Guldpucken 1982 samt över 670 matcher i NHL och Peter berättar att det var väldigt mycket tävling bröderna emellan under uppväxten.

– Jag tror vi hade en fördel av det i våra karriär. Vi hade någon att tävla mot varje dag, och inte tävling som i att bara slåss och brottas. Kan du lyfta den i nättaket två gånger ska jag lyfta den i nättaket tre gånger. Sådana grejer utmanade vi varandra på. Jag kommer ihåg kvällarna vi var på uterinken, ingen ville gå hem först. Båda frös fötterna av sig, men ingen vågade gå hem. Till slut kom vi överens om att nu måste vi faktiskt gå hem, säger han.

Peter Sundström tillhör kategorin spelare som fått en väldigt framgångsrik karriär trots att han inte spelat TV-pucken.

– Både jag och Patrik var ganska sena i puberteten och minns jag rätt kom Patrik med till TV-pucken som reserv. Men för mig var det inte mer med det. Det var bara att köra vidare och bevisa att jag var lika bra som de som kom med, säger Sundström.

Kort därefter tog karriären fart – och då gick det undan. Han debuterade i högstaligan med Björklöven säsongen 1978/79, var med och vann JVM-guld 1981, spelade VM 1982 och till säsongen 1983/84 gick flyttlasset till New York.

– När jag började växa hände det rätt mycket. Jag kom med i junior-VM, etablerade mig i a-laget och landslaget ganska snabbt därefter. Det hände ganska mycket då, säger han.

Efter tre år i Rangers vände han hem till Björklöven och förutom SM-guldet, som vi redan har varit inne på, var Sundström med i Tre Kronor-truppen som vann VM-guld.

– Det blev en bra säsong, konstaterar 58-åringen.

Två SM-guld med Malmö

Därefter blev det ytterligare tre år i Nordamerika innan han 1990 återigen återvände till Sverige, men då föll valet på Malmö.

– Jag tänkte åka över och spela med Devils, eftersom jag hade ett år kvar på kontraktet. Jag hade spelat mycket i farmarlaget året innan, men jag tänkte åka över. Men då hörde Malmö av sig och de hade pratat med min agent om att det fanns en möjlighet att köpa ut mig från kontraktet. Egentligen tänkte jag återvända till Umeå, men Malmö hade precis gått upp och det lät spännande. Många gamla polare från landslaget spelade där, säger Sundström.

Under sina fem säsonger i Malmö var Sundström med och vann två SM-guld, 1992 och 1994. Vid det första guldet vann Sundströms slutspelet poängliga och andra året var han lagkapten.

– Lite kanske jag bidrog med till det andra guldet, men kanske inte det där flashiga. Jag blev mer av en grovarbetare de sista åren, säger Sundström.

Hur ser du tillbaka på karriären?

– Klart att jag är nöjd. Jag är stolt över karriären, säger han.

Jobbar åt Blackhawks

Efter att skridskorna lades på hyllan har Sundström dels jobbat med marknadsföring och som projektledare för en reklambyrå och dels jobbat åt förbundet, men sedan 2015 är han scout åt NHL-laget Chicago Blackhawks.

– Det var min gode vän Mats Hallin, som också jobbar som scout för Chicago, som hörde av sig och frågade om jag var sugen på att börja som scout åt dem. De behövde en till scout i Europa. Jag tyckte det lät intressant och jag trivs bra med det. Jag gillar hockey och det är ett privilegium att jobba med det man brinner för, säger Sundström, som fortfarande bor kvar i Malmö.

– Jag är inne på mitt 30:e år snart. Du hör väl det på min skånska? säger han och skrattar

Har du någon gång varit nära att flytta tillbaka till Umeå?

– Nja, initialt tänkte vi att vi skulle vara kvar här ett par tre år och sedan flytta hem till Umeå. Du vet hur det blir, barnen växer upp, går i skolan och man skapar ett socialt umgänge. Vi trivs jättebra här, säger han.

Hur mycket följer du Björklöven?

– Klar jag följer dem. Brorsan jobbar på hockeygymnasiet där och vi pratar en del. Klart jag håller tummarna för att Löven ska gå upp. Det är fansen där uppe värda, säger Peter Sundström.

Peter Sundströms drömfemma, med spelare han spelat tillsammans med i SHL:

Målvakt: ”Pekka" Lindmark, Malmö /Göte Wälitalo, Björklöven. (”Får jag ta två? De är båda från Kiruna och jag vill ha med båda två.”)

Backar: Robert Svehla, Malmö, Roger Hägglund, Björklöven. (”Bästa backen jag spelat med är nog Svehla i Malmö och av mer känslomässiga skäl vill jag ha med Roger.”)

Forwards: Mats Näslund, Malmö, Patrik Sundström, Björklöven, Raimo Helminen, Malmö.