"Det är ett otroligt driv i föreningen"

17 juli 2014 12:30

Först två år i Luleå Hockey, sedan två år i HV71. Nu tar backen Elias Fälth sikte på sin femte säsong i SHL som ny spelare i Frölunda Indians. Och siktet är högt inställt. "Frölunda vill bygga vidare på den fina säsongen ifjol och det känns som att alla vet vad som krävs", säger han i en intervju med SHL.se.


Frölunda har ledigt från den lagbaserade sommarträningen just nu. Men att kalla det semester är inte riktigt rätt.

– Vi kan säga att det är träning under eget ansvar, det är ändå 10-12 pass i veckan som ska klaras av så det finns inte direkt något läge att slappa till. När vi samlas igen ska vi vara bättre tränade än när vi fick gå på "ledighet", säger Fälth när vi når honom på telefon.

Och man förstår snabbt att det är fullt upp hos familjen Fälth. Det har nämligen hänt en hel del sedan säsongen med HV71 tog slut i våras. Ny klubb har blivit klar, en flytt till västkusten har genomförts, hårda träningspass ska avklaras samtidigt som Fälth blivit pappa för första gången till en nu sju veckor gammal pojke.

– Det har varit mycket. Full fart kan man säga, vi kände att vi ville vara på plats i Göteborg när förlossningen skulle ske så det var snabba ryck, men allt har gått jättebra och det känns jättekul och inspirerande. Man har utvecklats på det personliga planet också, säger han.

– Och Göteborg är en jättehärlig stad att vara i, jag är ju lite av en storstadskille eftersom jag kommer från Stockholm och Göteborg har den känslan även om det är mindre. Sen kommer min sambo från västkusten så det är perfekt.

I våras tog som sagt säsongen slut för Fälth och hans dåvarande klubb HV71. En säsong som var strulig på många sätt.

– Det är väl inget att hymla om att det var rörigt. Både för egen del och för hela laget. För egen del så började jag bra tycker jag men sen var det inte alls bra mot slutet. Sista delen av säsongen är jag inte alls nöjd med, säger han.

Går man ändå starkare ur en sådan säsong? - Man måste ju det. Man lär sig alltid av saker, vare sig det är positivt eller negativt. Man får viktiga lärdomar av det hela och det handlar om att hitta en väg igenom det.

Och vägen har tagit Elias till Frölunda och ett lag som ifjol slutade på en andraplats i tabellen och som har siktet högt inställt till den kommande säsongen.

– Verkligen, Frölunda gjorde en jättebra säsong ifjol även om det snabbt tog slut i slutspelet och nu vill vi bygga vidare på det. Det är ett jättebra driv i föreningen, hela vägen från målvakterna upp till kansliet. Vi ställer hårda men rättvisa krav på varandra och har tränare som pressar oss bra, så det är oerhört inspirerande.

"Suget efter att gå på is finns alltid där"

Den 27 juli återsamlas Frölunda igen för att dra igång inför säsongen som stundar. Då väntar fystester, träningar och träningsmatcher innan allt börjar på allvar igen med spel i CHL och sedan också en lång säsong i SHL.

– Det känns jäkligt kul när man tänker på det och suget efter att gå på is finns alltid där. Men samtidigt så måste man försöka att koppla bort det lite nu under sommaren och njuta av vädret och allt man kan göra runtomkring istället. Det handlar om att ladda batterierna.