"Jag har kapaciteten att vara en toppmålvakt i SHL"

12 augusti 2014 11:30

Efter att ha provat sina vingar i andra klubbar är målvakten Daniel Larsson tillbaka i norrbotten och i Luleå Hockey. "Det är grymt skönt att komma hem och spela ishockey där jag har släkt och vänner och att få vara nära dem igen", säger han i en intervju med SHL.se.


Ursprungligen kommer Daniel Larsson från Boden och har stadens hockeylag som moderklubb. Han spelade som junior i Luleå Hockey men när det var dags att spela seniorhockey flyttade han hem till Boden igen. Efter en säsong i moderklubben bar det av söderut och spel i Hammarby. Djurgården fick upp ögonen för den skicklige norrbottningen och nu tog karriären fart på riktigt.

Under sin andra säsong i Djurgården tog Larsson hem priset som Årets Rookie och imponerade stort med sitt målvaktsspel. Han blev ett par år tidigare draftad av Detroit som tog över honom till sin organisation efter succén i Djurgården. Det blev två säsongers spel i Grand Rapids Griffins i AHL innan han värvades till HV71 för spel i SHL igen. Två säsonger i HV71 följdes av lika många i AIK och Larsson har hela tiden hållit en jämn och hög nivå i sitt spel.

– Jag har haft två riktigt bra säsonger i AIK ihop med Stefan Persson som hjälpt mig mycket med individuell utveckling, säger han.

Till den kommande säsongen återfinns Larsson alltså i Luleå Hockey igen och att han trivs med återresan till norrbotten går inte att ta miste på.

– Det är grymt skönt att komma hem och att få vara nära släkt och vänner igen. Det känns lite annorlunda nu när jag har barndomskompisarna runt omkring mig, säger han.

Har du saknat något speciellt när du har spelat på andra ställen? – Vintrarna är annorlunda här uppe än i södra Sverige så det har jag saknat, men mestadels är det just släkt och vänner.

Daniel Larsson i en match mot Luleå Hockey under förra säsongen. Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Hur har du känt av intresset i staden så här långt?
– I Luleå och i hela länet är människor väldigt intresserade av vad som händer med laget och allt runtomkring, så hockeyintresset är riktigt stort i hela norrbotten, berättar han.

Med sikte på toppen

Larsson berättar att han som målvakt har kört ganska likartad träning som utespelarna under sommaren. Det har varit allmänna fysprogram som inte skiljt sig så mycket. Nu har laget tränat på is ett tag och även spelat ett par matcher. För Larssons del har han vaktat målet i en av matcherna, den mot Djurgården.

– Det var en kul match. Vi gick på torsk i tredje perioden när vi inte hade samma ork kvar men det är alltid roligt att komma tillbaka och spela matcher. Träningen är bara något man måste göra för att få spela match, det är dem man brinner för, menar Larsson.

Hur känns det i kroppen så här långt?
– Under försäsongen känns det bara som att man har ständigt ont överallt så att det är svårt att bedöma om det är träningsvärk eller något annat. Ibland är det ljumskarna ibland höfterna men det kan vara ryggen ibland också. Det är väldigt individuellt och beror lite på vad man lagt fokus på i sommarträningen.

Vilka förväntningar har du på säsongen som kommer? – Jag vill fortsätta att utveckla mitt spel, spela bra och hjälpa laget att vinna så många matcher som möjligt. Jag tycker att jag har kapaciteten att vara en av SHL:s toppmålvakter, säger han bestämt och är lika beslutsam när han kommer till lagets målsättningar:

– Vi går för att vinna, det finns inget annat. Vi är alla vinnarskallar.

För Larssons och Luleå Hockeys del väntar match ikväll mot Skellefteå och på torsdag när finska Kärpät står för motståndet. Läs mer inför detta på klubbens hemsida.