"Det bara pirrade i hela kroppen"

15 augusti 2014 10:25

Gävlesonen Jacob Blomqvist är tillbaka i Brynäs efter ett antal år i andra klubbar och glädjen över det går inte att ta miste på. "Jag har alltid strävat efter att få spela i Brynäs igen och det har varit många tuffa år och utmaningar för att det skulle bli verklighet", säger han i en intervju med SHL.se.


Jacob Blomqvist hade en riktigt bra säsong i Leksand under den förra säsongen, något som Brynäs uppmärksammade och värvade honom tillbaka till hemstaden. Nu väntar nya utmaningar i klubben han längtat efter att få spela för igen.

– Känslan är otroligt bra, bättre än vad jag trodde att det skulle kännas. Jag är väldigt stolt över att få representera Brynäs och känner att det ska bli otroligt roligt att få spela på hemmaplan inför familj och alla som jag känner runtomkring, säger Blomqvist och fortsätter lovorda sin nygamla klubb:

– Brynäs är en väldigt proffsig klubb, inte bara hockeymässigt utan även allt runtomkring. Att de tar initiativet med Unicef tycker jag visar att de tänker lite "outside the box", att de tar sitt ansvar mot barn och behövande. Det handlar inte bara om att dra in pengar utan klubben föregår med väldigt gott exempel vilket gör att man känner stolthet över att vara en del av den.

Kämpat för en plats i Brynäs

Efter att ha spelat hela juniortiden i Brynäs hade han en diskussion med klubben om ett eventuellt kontrakt, men Brynäs tyckte att det var bättre om han fick spela mycket någon annanstans istället. Karriären hittills hittar du här till höger.

– När jag var i Kiruna tog Brynäs hem mig under uppehållen så att jag fick träna med laget. Det var en viktig morot för mig, då fick jag en bekräftande känsla av att de faktiskt höll ögonen på mig, berättar Blomqvist.

Sedan blev det några tunga år men sista året i Valbo kände han att det kom ett genombrott. Han värvades till Karlskoga där det blev omedelbar succé med 56 poäng på 52 matcher. Efter den framgången fick han chansen i MODO men där gick det inte lika enkelt.

– Det kan ha varit nyttigt sett i efterhand och det ska inte gå alldeles enkelt alla gånger utan man ska förtjäna sin plats. Jag hade en roll i fjärdekedjan i MODO, en roll som skiljde sig rejält från den jag hade i Karlskoga.

Blomqvist stänker dit en puck under fjolårets SHL. Foto: Andreas L Eriksson, Bildbyrån

– Sen hade jag tre roliga år i Leksand. Vi hade i princip samma lag alla år så vi hade en riktigt bra sammanhållning. Att få vara med om att ta upp klubben till SHL var förstås väldigt kul, menar han och fortsätter att berätta med iver i rösten:

– När min agent sa att Michael Sundlöv, dåvarande sportchef i Brynäs, hade hört av sig pirrade det i hela kroppen. Det var en sådan häftig känsla och jag trodde inte det var sant. Jag kände direkt att det inte var något att tvivla på utan jag ville hem.

Blomqvist beskriver sin karriär som många tuffa år och många utmaningar för att komma tillbaka till Brynäs, något han alltid strävat efter.

– Vi har ofta skojat inom familjen att nästa år ska du komma hem. Det har inte skett tidigare men nu har det blivit verklighet, säger han.

Nytt men ändå välbekant

Blomqvist berättar att han känner ganska många sedan tidigare, både spelare, ledare och andra runtomkring i organisationen.

– Jag hade dessutom Tommy Jonsson som tränare i J20 när jag var här senast. Det tog inte alls lång tid innan jag var inne i laget. Vi ishockeyspelare är av samma virke så det är samma tugg i alla omklädningsrum, säger Blomqvist och skrattar.

Brynäs har tränat på is till och från även under sommaren men det har då rört sig om ren konditionsträning utan puck och klubba. Laget har nu kommit till en fas i förberedelserna där man går igenom grunderna i försvarsspelet och försöker få dem att sitta. Det har hittills resulterat i segrar mot både Almtuna och Örebro.

– Det är en del nytt och många nya spelare så det tar ett tag innan spelsystem och sånt hinner sätta sig. Jag tycker ändå att det ser bra ut, vi har vunnit båda matcherna och mot Örebro låg vi under med 3-1 men trummade på och fick in några puckar.

Hur har det känts för din egen del? – Det kändes bättre mot Örebro än mot Almtuna. Jag har fått göra två mål på de här matcherna och det är kul att vara med i målprotokollet. Det är lite därför jag är värvad, att vara med och producera framåt, så det är skönt att målskyttet redan lossnat så att jag slipper tänka på det för mycket. Det går framåt, mycket är nytt och annorlunda men kul, berättar han.

Något möte för att sätta upp målsättningar inför säsongen har laget inte haft ännu men Blomqvist menar bestämt att Brynäs är ett lag som siktar högt och alltid ska vara med i slutspel. För egen del vill han utveckla och utöka sitt register.

– Jag vill vara med och bidra ännu mer än jag gjorde förra året, i en större och bredare roll och med mer än bara mål och assists, säger han och avslutar med att berätta om Brynäs nya matchställ:

– Tröjan kommer att bli stilren och snygg och vi kommer dessutom att ha klubbmärket på byxorna, sammantaget kommer vi bära de snyggaste dräkterna i SHL.

Klubben presenterade idag den nya matchtröjan på sin hemsida, läs mer om det här.

Härnäst väntar finska nyblivna KHL-laget Jokerit som motstånd för Brynäs i en träningsmatch som spelas den 21 augusti.