"Jag har en stor kärlek till Djurgården"

23 juli 2014 12:20

Bortsett från en säsong i MODO har Mikael Tellqvist varit utanför Sveriges gränser under 14 år och spelat hockey på absolut toppnivå. Men nu är han tillbaka i SHL och han är det med klubben han håller varmt om hjärtat. Djurgårdens IF. "Jag har en väldigt stor kärlek till Djurgården", säger han i en intervju med SHL.se.


Efter att vi ringt om varandra ett par gånger får vi till slut fram en tidpunkt där vi kan prata med Djurgårdens nygamla målvakt.

– Det har varit ganska mycket att stå i under sommaren, säger Tellqvist som nyligen blivit far för andra gången. Nu, i bilen på väg för att inhandla en barnvagn hittas utrymme för en intervju om återkomsten i Djurgården.

– Det känns väldigt speciellt att få komma tillbaka till Djurgården. Det var ju här jag startade min proffisionella karriär och att nu få komma tillbaka och kanske också avsluta den här känns speciellt.

Du gillar Djurgården. - Ja, jag har en väldigt stor kärlek till Djurgården. Jag har varit djurgårdare sen barnsben och varit med farsan på Hovet, så det är med stor stolthet man spelar i Djurgårdströjan, säger han.

Och det är en rutinerad måvakt Djurgården får tillbaka. Sju säsonger i nordamerika, en säsong i Finland, ett år i MODO i SHL och fyra säsonger i KHL. Lägg därtill ett flertal landskamper med Tre Kronor i både OS och VM.

– Man har lärt sig massor under alla dessa år. Man har ju förstått att det blir mer och mer buisness kring allt. Som spelare blir det mer och mer att man är ett nummer på en tröja och det handlar om att prestera var du än är. Det här med klubbkänsla har försvunnit en del även om det finns en hel del spelare kvar därute med stor känsla för sina klubbar, säger han.

Närmast kommer Tellqvist från spel i KHL med Dinamo Riga. Och på tal om klubbkänsla. Säsongen som tog slut i våras var under hans andra sejour i en klubb som han lärt att gilla väldigt mycket.

– Vi trivdes fantastiskt bra i Riga. Det är en fin stad och hockeymässigt var det perfekt. En bra klubb med en jättefin arena och fantastiska fans. Jag var ju där i två omgångar och när man kommer tillbaka till en klubb så tycker jag det är ett kvitto på att klubben har gjort ett bra jobb.

Och även rent spelmässigt trivdes Tellqvist i Riga.

– Säsongen som varit har varit en av mina bästa i karriären. Det gick riktigt bra för mig och för hela laget. Vi var väl den klubb som hade lägst budget i hela KHL men spelade riktigt bra och tog oss till slutspelet. Det var en riktigt kul säsong, säger han.

Men trots ett förslag om en förlängning av kontraktet i Riga blev det en flytt hem till Stockholm och Djurgården.

– Vi kände väl att det passade för det nu. Vi hade ju vårt andra barn på ingång samtidigt som Riga bråkade med lite ekonomiska problem så då blev det så att Djurgården kändes bra för min del, säger Tellqvist innan han berättar lite mer ingående på hur det gick till.

– Jag träffade "Challe" (Djurgårdens sportchef Charles Berglund) och vi pratade lite lätt, och sen blev det att vi skickade en massa SMS till varandra och helt plötsligt var det seriöst och rätt som det var hade jag ett treårskontrakt framför mig. Och det gick inte att säga nej till. Att få skriva på tre år för Djurgården var fantastiskt.

"Man spelar alltid för att vinna"

När Tellqvist lämnade Djurgården så var man en toppklubb i SHL som ständigt var med och slogs om guldet. Nu kommer Tellqvist till en nykomling i den högsta ligan.

– För min egen del ser jag fram emot en säsong där jag vill vara en av toppmålvakterna i SHL. Jag tror vi kommer spela ganska likvärdigt mot vad vi gjorde i Riga ifjol och jag vill in och leverera och ta tillbaka Djurgården till toppen där man hör hemma.

Vad har ni för målsättning som lag då? - Vi har inte satt upp någon målsättning ännu, men man spelar alltid för att vinna. Jag vet att vi är tippade i botten i stort sett överallt, men för min del handlar det alltid om att vinna.

Och att det är en spelsugen målvakt Djurgården har fått hem råder det ingen tvekan om. Djurgården har återsamlats efter sommarledigheten och börjat med fystesterna och Tellqvist medger att det börjar spritta i kroppen efter att få dra igång säsongen.

– Man känner att det är något på gång. Snart går vi på is och sen väntar träningsmatcher så det börjar kännas i kroppen.

Kommer det bli speciellt att spela inför Djurgårdsfansen igen? - Det kommer att vara fantastiskt. Det är inte bara ett rykte utan det är Sveriges bästa fans så det kommer bli kul. Jag minns när jag spelade i MODO och fansen sjöng om mig, det var stort. Att dom minns betyder väldigt mycket.

Under sommarledigheten har Tellqvist med familj mest varit hemma och njutit av Sverige och den svenska sommaren.

– Det blir lätt så när man varit borta så mycket. Det duger gott att bara gå in på lokala affären, handla något och sen njuta av vädret, säger han och fortsätter på ämnet att vara hemma;

– Vid den här tiden på året så brukar man ha packat ihop alla grejer och åkt iväg, men att nu kunna träna för att sen vara hemma i sitt eget hus är riktigt skönt. Man inser hur bra man har det.

Och här ska Tellqvist nu vara de kommande tre åren. Hemma i Sverige, SHL och Djurgården. Kanske är det de tre sista åren i karriären som nu startar till hösten.

– Det vet man aldrig. Kroppen känns jättefräsch och det är så kul att spela. Vi får se hur det ser ut efter dessa tre år, jag är ju trots allt 37 år då, men skulle det vara på det viset, så är det med en stor stolthet jag lägger skridskorna på hyllan som Djurgårdare.