"Jag anser mig själv vara målfarlig"

7 augusti 2014 15:35

Trots sin ålder har 26-årige Calle Ridderwall aldrig spelat ishockey i en svensk klubb som senior. Nu ska det bli verklighet när han värvats till HV71 efter många år utomlands. "Jag gillar att få puck i bra läge och att hitta målet", menar forwarden i en intervju med SHL.se.


När Calle Ridderwall var 17 år flyttade han till USA för juniorspel. Han stannade för collegespel hos University of Notre Dame i fyra säsonger innan det blev spel i AHL för Bostons farmarlag Providence Bruins 2011/2012. Därefter flyttade han till Tyska ligan och spel i Düsseldorf under en säsong. Det blev succé och Ridderwall vann poängligan med 58 poäng på 51 matcher. Den senaste säsongen spelade han i KHL för Lev Prag. Klubben valde att avstå från spel nästa säsong och Ridderwall värvades av HV71.

– Det känns bra. Vi rivstartade efter semestern. Det var tungt i början förstås men det är alltid lika skönt när man kommit in i det och har fått tillbaka glidet och orken på isen, säger han och fortsätter:

– Vi har varit igång på is i ungefär två veckor. Höfter och ljumskar börjar vänja sig vid skridskoåkningen. Det är främst dom som tar stryk i början, framförallt när man kör hundra procent. Man märker att dom musklerna inte är vana vid rörelserna.

Glad över att spela i Sverige igen

Ridderwall verkar trivas alldeles utmärkt med att vara tillbaka på svensk mark och den bekvämlighet det medför.

– Det känns jättekul. Allt runtomkring hockeyn känns också bra, att äta svensk mat som man är van vid, att kunna prata svenska med de flesta i laget och att bo i en svensk stad. Allt sådant är väldigt härligt och bekvämare än när man spelar utomlands, menar han.

Trots att han aldrig tidigare spelat i SHL har han ganska bra koll på ligan, lagen och vilken typ av ishockey som spelas. I och med att han har varit iväg och spelat utomlands under många år kan han göra vissa jämförelser ligor emellan hur han upplever spelet.

– Jag har tittat på många SHL-matcher genom åren och det är klart att det är en bra liga, det råder det inga tvivel om, en av de absolut bästa i världen efter NHL. Den innehåller många svenska spelare förstås vilket innebär mycket fartfylld och teknisk ishockey om man jämför med nordamerika där det är mer brunkigt på många spelare. Där kan man göra karriär på ett lite annat sätt och överlag tror jag att det är mera skicklighet i Sverige, resonerar han.

"Jag vet vad mina styrkor är"

Vem är då ishockeyspelaren Calle Ridderwall? För att SHL-publiken ska hinna stifta lite bekantskap med honom ombads han att berätta om sig själv som spelare.

– Jag är hårt arbetande, lever mycket på min fart och gillar att vrida och vända i sarghörnen för att skapa yta. Dessutom anser jag mig själv vara målfarlig, gillar att få puck i bra läge och att hitta målet. Jag tycker om att skjuta mycket vilket brukar fungera riktigt bra. Mycket skott är nog något man kan känna igen i mitt spel, berättar han och utvecklar:

– När jag vann poängligan i Tyskland startade jag säsongen med att skjuta mycket. När puckarna började studsa in stärktes självförtroendet tidigt och det är så jag ska försöka spela här hemma också. Självklart får inte min skottvillighet gå till överdrift. Om en medspelare står helt öppen så är det klart att jag passar honom. Jag ska inte vara självisk men jag tror attdet är viktigt att man håller sig till sitt eget spel och jag vet vad mina styrkor är.

Klart är att Ridderwall har mål i sikte i HV-tröjan i vinter.

– Om jag vinner poängligan vet jag inte, men samma typ av spel kan publiken i alla fall räkna med att se från mig.

Din mångåriga erfarenhet från spel i nordamerika, har det påverkat din skottvillighet? – Jag tror att jag har haft den stilen i hela min karriär. Men det är klart att jag utvecklat förmågan där eftersom det blir mer skott i och med att det är mindre rink. Jag tror att jag lärde mig mer att tänka på att jag skulle skjuta. I vissa rinkar med ännu mindre mått kunde man skjuta ända ute från sargen, avslutar han.

Återstår att se om skotten kommer att leta sig in bakom SHL-målvakterna också. HV71 premiärspelar den 11 september. Det blir en rivstart direkt med smålandsderby mot Växjö Lakers så vi kan räkna med att Ridderwall ser till att komma med laddad bössa till dess.