Frölunda - kungar i boxplay

29 november 2011 16:50

Hittills har vi fått bevittna 1032 boxplay i våra elitseriearenor runt om i Sverige, och vid 180 tillfällen har det slutat med att målvakterna tvingats att kapitulera. Frölunda är det lag som utmärker sig mest när det gäller boxplay. Inte nog med att man släpper in minst antal puckar, man är även ett av seriens mest effektiva lag på att göra mål när man har ett numerärt underläge.


Fram tills idag har det spelats 330 matcher i årets upplaga av Elitserien. Tabellen är jämnare än någonsin och många matcher har slutat med uddamålssegrar. För att undvika att släppa in onödiga mål gäller det för spelarna att hålla sig borta från utvisningsbåset. Men ibland hamnar man där och då gäller det att laget har ett bra boxplay.

Frölunda bäst i boxplay

Seriens klart bästa lag i numerärt uderläge är helt klart Frölunda. Med sina 90,24 procent är man lite drygt en procentenhet bättre än tvåan på listan, Färjestad. Inte nog med att Göteborgarna har bäst procent, man är även det lag som släppt in absolut mina puckar. Enbart vid åtta tillfällen har indianerna tvingast att kapitulera. Frölundabacken Pierre Johnsson är den försvare i laget som spelat flest minuter när man haft minst en man i utvisningsbåset. Totalt har han funnits inne på isen i 74 minuter och 29 sekunder.

Den backen som har spelat flest minuter i boxplay är linköpingsbacken Niclas Hävelid. Med 101 minuter och 29 sekunder så har han drygt femton minuter mer istid en listans två Sanny Lindström. Men det är kanske inte så konstigt att Hävelid har mest istid i numerärt underläge. För Linköping är nämligen det lag som har haft flest boxplay, 114 stycken eller nästan 200 minuter. Vilket är 47 fler tillfällen än seriens "snällaste" lag Luleå haft.

Skellefteå målgladast

Oftast är det de lag som har powerplay som även gör målen. Men vid 21 tillfällen har laget som haft minst en man i utvisningsbåset gjort mål. Bäst på det är Skellefteå som gjort fem mål när motståndarna varit i överläge. Det senaste målet kom faktiskt så sent som igår när Pierre-Edouard Bellemare satte dit en puck när Linköping hade numerärt överläge. Bellemare är även den spelare som gjort flest mål i boxplay, målet mot Linköping var nämligen hans tredje i den spelformen.

Men antalet är inte allt, ser man procentuellt på hur många mål lagen gjort i boxplay så är Frölunda det lag som är effektivast. På tio skott har man lyckats att göra tre mål och det är forwarden Nicklas Lasu som gjort två av dem.