Johnsson: "Alltid lätt att vara destruktiv"

29 november 2011 16:58

Frölunda har länge dominerat Elitseriens boxplay-statistik och en stor anledning till det stavas Pierre Johnsson, då han är den frölundabacken som får klart mest speltid i numerärt underläge. "Det är alltid lätt att vara destruktiv" säger göteborgslagets BP-specialist till Hockeyligan.se.


Inför tisdagens matcher toppar Frölunda med sina 90,24 procent Elitseriens boxplay-statistik. Västkustlaget har dessutom släppt in minst mål i den spelformen, då man så här långt endast har åkt på åtta baklängesmål i BP.

- Vi har många rollspelare som är bra defensivt och inte minst i boxplay. Kolla bara på Mikael Johansson, Nicklas Lasu och Robin Lindqvist plus flera av våra backar, är Johnssons förklaring till Frölundas dominans i spel i numerärt underläge.

FHC-backen fortsätter:
- Jag tror inte att vi tränar mer på just boxplay än något annat lag, men vi har ett bra tänk där alla verkligen också följer planen.

Dominerar istiden i BP bland FHC:s backar

Johnsson själv spelar alltså mest i boxplay bland Frölundas backar och hans istid i spel i fyra mot fem är också fjärde mest bland samtliga backar i Elitserien.

- Jag är bra på att läsa spelet och jag tycker det är kul att spela i boxplay. Vidare passar min aggressiva spelstil rätt bra i den spelformen. Sen är det ju alltid lätt att vara destruktiv, säger den tidigare luleåspelaren och karlstadsonen med ett skratt.

Men så sent som i går var du ju rätt konstruktiv när du stänkte in Frölundas enda mål (Highlights FHC-FBK 1-4) mot Färjestad, för övrigt också ditt första mål i frölundatröjan?
- Ja, det var ju ett riktigt kanonskott jag fick på, kommenterar Johnsson skrattandes sin lyftning från blå och tillägger:

- Någon gång ska ju även sådana skott slinka in. Men Robin Lindqvist ska ha all cred för det målet, då han skymde deras målvakt på ett väldigt bra sätt.

"Frögren är väldigt rejäl"

Med sina tre mål framåt i boxplay ligger FHC tvåa i den statistiken, då endast Skellefteå med sina fem BP-mål är vassare i nuläget.

- Mikael Johansson och Nicklas Lasu läser spelet väldigt bra och är väldigt konstruktiva, även när de spelar boxplay och de ska de absolut fortsätta med.

Vilken back rankar du som Elitseriens bästa back i boxplay?
- Överlag gillar jag Färjestads Jonas Frögren. Även Sanny Lindström och Linköpings Niclas Hävelid är vassa i boxplay. Men min favorit är Frögren, då han är väldigt rejäl och en lite "old time-back"

"Vi måste steppa upp på bortaplan"

Inför tisdagens fyra drabbningar parkerar Frölunda på en tredjeplats i tabellen och närmast för Johnsson och company väntar MODO på torsdag.

- Det lär bli en jättetuff match, då MODO med tanke på deras tabelläge spelar en desperat hockey. Men framför allt måste vi steppa upp på bortaplan, för vi kan helt enkelt inte ligga i botten av den statistiken om vi ska få en bra placering till våren.