von Konow: Skellefteå topplag i Elitserien - i år igen

1 december 2011 10:00

Skellefteå har spelat bra under hösten och ser ut att vara på väg mot ännu en fin elitseriesäsong. Västerbottningarna slog senast Linköping borta med 6-3 och gick upp på andraplats i tabellen. Det är starkt gjort med tanke på alla bra och skickliga spelare som lämnat laget. Nästan 40 procent av spelarna i A-truppen försvann inför årets säsong, konstaterar hockeyoraklet Gregor von Konow inför torsdagens match mellan Skellefteå och Luleå på CANAL+ Sport 1 och HD.


Att Skellefteå trots alla spelarförluster fortsatt att vara ett topplag i Elitserien är ett kvitto på att lagledningen arbetar rätt och riktigt. De nya spelarna (Bud Holloway, Oscar Möller, Lee Goren, Jan-Axel Alavaara, Fredrik Styrman, Hannu Pikkarainen, Tomas Skogs och Rasmus Edström) har smält in snabbt i laget och täppt till luckorna efter de som stuckit iväg på ett utmärkt sätt.

Detta samtidigt som de andra plus stommen i laget, som utgörs av Jimmie Ericsson, Anders Söderberg, Christian Söderström, Fredrik Lindgren och Andreas Hadelöv, varit lika bra som tidigare och visat vägen i många matcher.

Skellefteå kommer att bli ett lag att räkna med även denna säsong. Det behöver ingen tvivla på längre. Klubben har sedan återkomsten till Elitserien inför spelåret 2006/2007, efter 16 säsongers bortovaro, blivit bättre för varje säsong som gått. Skellefteå har varit i slutspel fyra år på raken, varav det blivit semifinal och final i de tre senaste.

Joakim Lindström gör mål i SM-final 1 mot Färjestad våren 2011.
Foto: Anna-Lena Bergqvist / Pic-Agency Sweden

Förra säsongen gjorde Skellefteå sin bästa insats i Elitserien på 30 år. Laget blev trea i grundserien med 96 poäng på 55 matcher, lika många som serieettan HV 71, och gick sedan till SM-final mot Färjestad, där det emellertid blev förlust, sedan man slagit ut Luleå i semifinal.

Skellefteå har bara varit i final en gång tidigare, nämligen 1978, då klubben blev svenska mästare. Det var första gången som ett lag från övre Norrland vann SM-guld.

– Självklart har vi en hög målsättning i år också, säger coachen Anders Forsberg.

– Om du varit i final ena året vill du förstås vinna nästa gång. Det är ganska givet. Att vi i våras tappade ett antal mycket bra spelare förändrade ingenting, eftersom vi samtidigt fick klart med flera fina förstärkningar. Vi var fullt medvetna om att vi skulle bli av med många spelare efter säsongen. Det betydde att vi kunde planera och agera i tid så att vi kunde få tag i riktigt bra spelare som kunde ersätta de som stack iväg, vilket jag tycker vi gjort.

Anders Forsberg i båset. Foto: Stefan Persson / Pic-Agency Sweden

Tunga förluster

Fyra av Skellefteås bästa poänggörare lämnade laget. Skyttekungen Joakim Lindström (60 poäng), målkungen Mikko Lehtonen (30), lagets och en av ligans bästa centrar Fredrik Warg (30 poäng) samt Elitseriens poängmässigt bästa back David Rundblad (50).

Men inte nog med det. Förutom Rundblad försvann dessutom fyra andra backar, Adam Larsson (8 poäng), Tim Erixon (24), Ville Kostinen (12) och Ivan Majesky (9). De två sistnämnda var tillsammans med pluskungen Fredrik Lindgren (+17) lagets bästa defensiva backar.

Det ska egentligen inte kunna gå att bli av med så många toppspelare utan att laget blir sämre. Men om en klubb inte bara kan få tag i bra spelare utan framför allt i rätt spelartyper, sådan som verkligen spelar för laget, kan det gå. Det har Skellefteå visat.

Årets upplaga av Skellefteå är inte lika bra och vassa offensivt som fjolårets, men defensivt är laget klart bättre. Defensiven har liksom målvaktsspelet blivit avsevärt mycket bättre jämfört med förra säsongen, då försvarsspelet inte var av allra högsta klass.

Joacim Eriksson i kassen. Foto: Sami Grahn / Pic-Agency Sweden

Båda målvakterna, Joacim Eriksson och Andreas Hadelöv, har spelat utmärkt i höst och som ett resultat av detta har Skellefteå fått ett av seriens bästa försvar. Bara två lag - Luleå och Frölunda - har släppt in färre mål än Skellefteå (55) efter 25 omgångar.

Av bara farten har västerbottningarna också gått och blivit ett av ligans bästa lag i numerärt underläge, senast var Skellefteå ett av de sämre. Då kan man kosta på sig att ha ett ganska svagt powerplay, vilket Skellefteå haft även om det blev tre mål i denna spelform mot Linköping senast.

– Försvarsspelet har sett bra ut hela hösten, konstaterar Anders Forsberg.

– Vi är ett av de lag som släppt in minst måli Elitserien och statistiken ljuger inte. Tycker att vi har ett bra anfallsspel också. Tio mål på de två senaste matcherna mot Frölunda (4-3) och Linköping (6-3) är ett bra resultat. Jag tycker att det finns all anledning att se positivt på fortsättningen av säsongen.