Matchguider: "Slaget om Norrland" - del 3

30 november 2011 17:15

För första gången sedan den femte november har vi en full omgång i Elitserien att vänta. En av de sex matcherna är norrlandsderbyt mellan Skellefteå och Luleå. "Det är bra drag på läktaren och fullt med folk. Som följd av det brukar det bli lite extra hett ute på isen" säger Skellefteås Jimmie Ericsson till Hockeyligan.se inför torsdagens möte.


För 50:e gången i ordningen är det dags för derby mellan Skellefteå och Luleå. Det första mötet lagen emellan spelades den 4 oktober 1984, en match som Luleå vann hemma i Delfinen med 4-1. Men på senare år har Skellefteå kammat hem flest segrar, totalt har de gulsvarta stått som segrare 25 gånger mot Luleås 21.

Luleå har haft stora bekymmer med att vinna under ordinarie tid i Skellefteå Kraft Arena. Inte sen den 8 januari 1989 har Elitseriens nordligaste lag tagit tre poäng där. Men man har däremot vunnit under förlängning. Senast det hände var i förra årets första semifinal. Då vann Luleå med 3-4 efter att Anders Burström avgjort 13:38 in i fjärde perioden.

"Det blir lite heta möten på isen"

Skellefteås lagkapten Jimmie Ericsson har spelat många derbyn mot Luleå, totalt har det blivit 32 matcher mot tabellfemman sen första matchen den 21 september 2006.

– Det är bra drag på läktaren och fullt med folk. Det brukar även bli lite extra hett ute på isen, mycket är tack vare publiken som eldar upp stämningen.

Under alla matcher mot konkurrenten har han bidragit med sex mål, 15 assist, och tillbringat 38 minuter i utvisningsbåset. På frågan om vad hans bästa derbyminne är så får han fundera en stund, men kommer snabbt på det.

– Det måste jag säga var när vi vände den sjätte semifinalmatchen hemma mot dem och vinner i sudden, säger 31-åringen nöjt.

Vänder många matcher på slutet

Senast lagen möttes för nästan exakt en månad sedan vann Luleå med 2-0. Detta efter att Johan Harju och Mattias Persson nätat för norrbottningarna. Men det till trots så har SAIK segrat fyra av dem fem senaste matcherna.

– Vi har klarat av att vinna ganska många matcher mot dem. Under de senaste 1,5 åren har vi lyckats vända många av matcherna på slutet av dem. Men senast förlorade vi och vi gjorde väl ingen bra match.

Skellefteå som i och med 6-3 segern senast mot Linköping tog sig upp på en andraplats i tabellen. En tabellplacering som få så kallade experter tippat dem före säsongen.

– Det har gått okej, vi började bra här på säsongen men i de senaste åtta matcherna tycker jag att vi har varit nere i en svacka. Förutom den senaste matchen som var bra.

Ericsson själv har noterats för fyra mål och åtta assist på 20 spelade matcher. Vilket är lika många poäng som efter lika många spelade matcher förra säsongen.

– Jag tycker att jag kan bättre, men det har varit helt okej, avslutar lagkaptenen.

Torsdagens övriga matcher är:

AIK - Linköping
Färjestad - Timrå
HV71 - Djurgården
MODO - Frölunda
Växjö - Brynäs

Elitserien Play

Du har väl inte missat elitserielagens web-TV Elitserien Play. För dig som besökare innebär detta att video kring Elitserien på nätet blir betydligt mycket bättre.

Den är på motsvarande sätt som för andra stora Play-tjänster en naturlig samlingsplats för den som älskar ishockey och Elitserien. Tjänsten återfinns på www.elitserienplay.se.

Per Mårts på besök i Växjö
Frölunda-TV: Inför MODO - Frölunda
Växjö-TV: Nils Andersson inför VLH-BIF
HVTV: Matchens profil - Mikko Luoma
Luleå-TV: Det har varit två jämna möten

Följ matcherna via Elitserien Arena

Torsdagens matcher följer du i textform via vår tjänst Elitserien Arena, som du enklast kommer till genom att klicka på den aktuella matchen överst här på Hockeyligan.se.

Under respektive flik i Elitserien Arena samlas information av olika karaktär, exempelvis samlas alla relaterade inför-artiklar och inför-videoklipp under "Inför match".

Kontakta redaktionen

Vill du nå oss i redaktionen kan du alltid kontakta oss via e-post på [email protected] eller vår sida på Facebook.