Petter Rönnqvist: "Han har förmågan att vinna matcher för sitt lag"

6 mars 2015 09:20

SHL.se ringde MODO Hockeys gamla stormålvakt Petter Rönnqvist som idag arbetar för C More som expert för att höra hur hans tankar gick inför nystartade SHL Awards och vem han har som favorit till "Årets Målvakt". "Jag hoppas att det här kan vara ett avstamp för något som kommer att hålla i sig en lång tid framöver", säger han.


Den tidigare stormålvakten Petter Rönnqvist spelade över 250 matcher i dåvarande Elitserien för en handfull olika klubbar och var även med i Sveriges VM-trupp 1999. Han kanske främst är känd för sin tid i MODO Hockey där han spelade i två omgångar och i totalt fyra säsonger.

Vem är ”Årets Målvakt” enligt dig?

– Den som varit jämnast under hela säsongen är Julius Hudacek. Han har varit helt fantastisk på slutet. Han är rörlig med både fötter och händer, han har riktigt fin teknik och bra förmåga att läsa spelet. Väldigt aggressiv och reaktionssnabb och har en förmåga att ta avgörande puckar och vinna matcher för sitt lag.

En målvakt har en mer utsatt roll i sitt lag än en utespelare. Som lagets sista utpost är det han som ofta får bära hundhuvudet vid en förlust och även kan vinna matcher och bli hjälte på egen hand.

– Rutin kan vara positivt om man använder den på rätt sätt. Det är ju hur individen kan använda sig av sin rutin snarare. Att släppa ett billigt mål och lära sig av det. Det mentala är enormt viktigt för en målvakt. Det spelar en angörande roll helt enkelt. Det krävs för Örebro att Hudacek håller en riktigt hög nivå om det ska gå bra för Örebro i ett slutspel.

Julius Hudacek gör en fin räddning. Foto: Johan Bernström / Bildbyrån

Ishockeyn utvecklas i rask takt och så även för målvakterna. Enligt Rönnqvist har målvaktsspelet förändrats inte mindre än två gånger sedan han lade skridskorna på hyllan 2005.

– En målvakt har en mycket större verktygslåda nu. När jag slutade kom spelstilen med att vara täckande, teknisk och vara rak mot pucken. Det har förändrats lite nu, med målvakter som Hudacek. Han har det täckande verktyget när det krävs, men även rörligheten och explosiviteten som kanske gällde under min tid. Målvaktsstilen börjar gå mot en mer komplex stil.

Rönnqvist tycker att det är tråkigt att det inte funnits någon samlad ceremoni tidigare för att hylla de allra främsta spelarna i SHL och är förhoppningsfull till det nystartade SHL Awards som går av stapeln i C More den 27 april.

– Jag sitter väl och gråter lite att det inte har funnits förut. Jag hoppas att det här kan vara ett avstamp för något som kommer att hålla i sig en lång tid framöver. Att om tio år vet gemene man vad ett speciellt pris är när man pratar om det, avslutar han.