Bremberg: "De offensiva stjärnorna har pressen på sig"

24 mars 2015 09:40

Inom kort kommer finalisterna till Årets forward att presenteras och SHL.se tog därför tillfället i akt att höra vad spelaren som gjort flest poäng genom tiderna i SHL tycker om vilka han vill se göra upp om priset. "Det är de offensiva stjärnorna som har pressen på sig", säger Fredrik Bremberg.


Fredrik Bremberg visade ganska snabbt när han kom upp och spelade seniorhockey att han var att räkna med i det offensiva spelet. Han var ofta med uppe i toppen av sitt lags interna poängliga och toppade efter säsongen 2006/2007 hela SHL:s poängliga med 64 poäng på 53 spelade matcher.

Han stannade på 581 poäng till slut och är med det bäst genom alla tider. De närmast i listan som ännu är aktiva är Per-Åge Skröder på 494 poäng och Tomi Kallio med 464 så Brembergs rekord kommer sannolikt att stå sig ett tag till.


Puckkonstnären Fredrik Bremberg. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån.

Senare i veckan kommer finalisterna till Årets forward att presenteras och SHL.se var förstås nyfikna på att höra hur Bremberg ser på säsongens forwardsuppsättning i ligan.

– Jag tycker att många klubbar har blivit bättre på att scouta sina utländska nyförvärv och fler har lyckats den här säsongen. Jag hade stora förväntningar på Linköpings Broc Little inför säsongen och de har infriats, han har varit riktigt vass, berättar Bremberg.


Broc Little jublar, en vanlig syn i vinter och en spelare som imponerat på Bremberg. Foto: Josefine Loftenius / Bildbyrån

Som poängspruta har Bremberg genom hela sin karriär haft rollen som den spelare som ska leverera framåt och vet hur det är att leva med stora förväntningar från omgivningen.

– Det är de offensiva spelarna som har pressen på sig att leverera. Det finns såklart andra som spelar stora roller, men den största pressen är definitivt på de som förväntas göra mycket poäng.

Eftersom Bremberg själv var den offensivt lagda spelartypen tittar har främst på liknande spelare, sådana som leder laget och som håller en hög och jämn nivå hela säsongen.

– Mathis Olimb i Frölunda är en annan spelare som jag tycker har varit fantastiskt bra i år. Han har varit stabil under hela säsongen och burit Frölunda framåt. Djurgårdens Marcus Sörensen är en annan som gjort ett starkt intryck liksom Leksands Johan Ryno som kom igång starkt efter en lite trögare inledning.


Som helhet en bra säsong för Marcus Sörensen och Djurgården enligt Bremberg. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Bremberg spelade i flera klubbar i SHL, men gjorde allra flest säsonger i Djurgården som också är den klubb han förknippas med och samtalet glider in på stockholmarnas säsong.

– Djurgården gjorde en bra säsong efter sina förutsättningar som nykomlingar och flera spelare utmärkte sig. Sörensen är redan nämnd, och Mikael Tellqvist var oerhört bra och viktigt längst bak.

– Jag tror att Hans Särkijärvi passade utmärkt som tränare för laget med sitt defensiva kunnande där han kunde lägga upp ett vägvinnande spel därifrån. Det var synd att de inte kunde mobilisera krafter i Play In mot Luleå, men som helhet ska de vara nöjda med säsongen, avslutar han.