Bendelin: "De har en enormt stark organisation"

23 mars 2015 10:23

Torgny Bendelin med en bakrund som huvudtränare i flera olika SHL-klubbar och som förra säsongen tränade HV71 ger i en intervju med SHL.se sin syn på SHL Awards och priset Årets tränare. "Jag tycker det är jättekul att det blir en gala, det var verkligen på tiden", säger Bendelin när SHL.se ringer honom.


Den 27 April går SHL Awards av stapeln för första gången i C More. Flera spelare kommer att prisas för sina prestationer under årets säsong i SHL. Inom kort prestenteras de tre finalisterna till priset Årets tränare och vi passade på att ringa förre SHL-tränaren och nuvarande U-17 förbundskaptenen Torgny Bendelin för att höra hans syn på priset.

– Enligt mig behöver en bra tränare idag ha tre grundläggande egenskaper. Han ska vara kunnig, ha bra erfaranhet och ett brinnande hockeyhjärta. Sedan tycker jag att det är viktigt att en tränare är skicklig socialt och kan samarbeta med det team man har omkring sig. Sedan är det så klart viktig att vara en duktig analytiker, att kunna lägga upp en strategi och att hela tiden jobba efter det.

Vem tycker du då har lyckats bäst som tränare i SHL?

– Jag tycker Skellefteås team med Hans Wallson i spetsen har gjort det riktigt bra. De har en otroligt stark organisation och en sportchef i Lasse Johansson som kanske är den mest kunniga och erfarna i Sverige. Det handlar om att använda sig av varje individs starka sidor i en ledarstab och där tycker jag Skellefteå lyckats.

Bendelin påpekar flera gånger under samtalet att själva tränarteamet och inte en enskild individ är det viktigaste i en ledarstab. Allt från juniortränare upp till huvudtränaren är viktiga för att ett lag ska fungera på bästa sätt.

– Det är där Skellefteå har lyckats nå så bra resultat. De har ett komplett team med en bra tränartrio i Hans Wallson, Bert Robertsson och Stefan Klockare. Fystränarens och målvaktstränarens roll i föreningen får vi inte heller glömma bort i det här. En till sak med Skellefteå som imponerar är deras juniorsida. De släpper fram många egna spelare och det har de juniortränarna att tacka för.

"Jag är inte avundsjuk på tränarna"

Att vara tränare för ett lag i SHL, på absoluta toppnivån i Sverige, är ett mycket krävande arbete, menar Bendelin som förra säsongen var huvudtränare för HV71 och nu är förbundskapten för U-17 landslaget.

– Man ska ha respekt för den uppgift en tränare har, det går i ett nästan dygnet runt. Det är ett roligt yrke så klart, men enormt påfrestande och jag är inte avundsjuk på tränarna i SHL, det kan jag säga.

Tränartrion Robertsson, Klockare, Wallson. Foto: Johan Bernströn / Bildbyrån.

Skellefteå har som bekant vunnit SHL tre år i rad och varit en gigant i svensk ishockey under en tid. Bendelin som tränat flera SHL-klubbar i AIK, Leksand, Linköping och HV71 menar att en viktig faktor i vägen till framgång handlar om att som tränare övertyga sina spelare om sin filosofi.

– Det är olika i klubb för klubb, men som tränare har du ett ansvar i att övertyga dina spelare om din spelidé. Du måste försöka få dina spelare att hålla sig till den plan ni bestämt er för på isen och på samma gång måste du låta vissa spelare ta ett eget ansvar. Det finns alltid spelare som vill göra det på sitt eget sätt.

Vad tycker du om att SHL nu får en cermoni och prisar de främsta i SHL?

– Det var verkligen på tiden. Jag tycker det är jättekul att det blir en gala, det är en riktigt bra idé och det ska bli kul att se, avslutar han.

SHL Awards prisar de främsta aktörerna i SHL under flera kategorier. Alla kategorier som prisas kan du se i modulen till höger. SHL Awards kommer att sändas i C More och går av stapeln efter att SM-finalerna spelats den 27 april.