Arto Blomsten: "Han kan bli användbar för Pär Mårts"

10 mars 2015 08:56

Djurgårdsprofilen och den gamla landslagsbacken Arto Blomsten ger i en intervju med SHL.se sin syn på ett av priserna i SHL Awards, nämligen Årets Back. "Jag gillar att backar är backar och att deras största styrka är det defensiva spelet", säger Blomsten till SHL.se


Arto Blomsten spelade över 400 matcher i SHL och vann tre SM-guld med Djurgården i slutet på 80-och början på 90-talet. Dessutom vann han VM-guld med Tre Kronor 1992 och hann med tre säsonger i NHL. Idag arbetar den gamle backgiganten som experkommentator för C More.

– Jag tycker det är bra att det finns en samlad priscermoni som hyllar spelarna i SHL, det skapar positiva ringar på vattnet, säger han.

Vem är enligt dig Årets Back i SHL?

– Den första som poppar upp i huvudet är Jonas Junland. Han är en väldigt bra tvåvägsback, som spelar otroligt mycket. Han har tagit stora kliv offensivt under säsongen och gör poäng samtidigt som han ruggigt bra defensivt. Dessutom ingår han i Linköpings boxplay, som är bäst i hela Sverige.

Blomsten tror även att Jonas Junlands fina säsong kan bära hela vägen till Prag där årets Hockey-VM ska avgöras i maj.

– Jag tror att chanserna är väldigt stora, han är mobil och har storleken, är skridskoskicklig och passningsäker. Han har ett brett register och kan verkligen bli användbar för Pär Mårts. Med tanke på den säsongen han haft kommer han nog fylld av självförtroende till en sådan turnering, tror jag.

Jonas Junland i en match mot Djurgården. Foto: Peter Holgersson / Bildbyrån

Hur ser den din favortitback ut?

– Jag gillar tvåvägsbackar, de har bra grundläggande egenskaper, bra första pass, kan bära puck och ändå var ett hot på blålinjen och i powerplay. Jag gillar att backar är backar och att deras största styrka är det defensiva spelet. Det gillar jag med Junland, att han i år har utvecklat sitt offensiva spel, vilket har gjort honom komplett. Jag tror att Linköping kan hota om guldet. Den andra perioden mot Djurgården är bland det bästa jag sett från ett lag i år både offensivt och defensivt.

Junland har tuff konkurens i kampen om Årets Back och Blomsten framhåller en handfull spelare som han tror kan vara med och utmana om priset som delas ut på SHL Awards den 27 april i en direktsänd cermoni i C More.

– Det finns ju även andra backar jag gillar som Kristian Näkyvä, Cory Murphy, Anssi Salmelas puckföring och offensiva kvaliteér samt Niclas Lundgren i Växjö som kanske hamnar lite i skymundan av spelare som Noah Welch och Murphy. Han gör inte så mycket poäng, men är formidabel i det defensiva spelet. Daniel Rahimi är en annan spelare som har utvecklats enormt och är grym i det defensiva spelet, men som även utvecklat sitt offensiva spel och är på väg att bli en riktigt bra tvåvägsback, avslutar han.

Det återstår att se om någon av de spelare som Arto Blomsten nämner står som vinnare i SHL Awards senare i vår.