von Konow granskar Färjestad-Skellefteå

15 september 2011 10:00

Färjestad BK är bäst i Elitseriens historia - laget har varit i slutspel 32 gånger på 36 säsonger inför kvällens serieinledning hemma mot Skellefteå AIK. Det konstaterar hockeyoraklet Gregor von Konow i genomgången inför kvällens match på CANAL+ Sport 1.


Färjestad är Elitseriens klart framgångsrikaste klubb genom tiderna. Värmlänningarna har vunnit flest SM-guld (9), flest seriemästerskap (9), leder maratontabellen (2240), 200 poäng före tvåan Djurgården (2040) och är tillsammans med Brynäs det enda laget som spelat i Elitserien hela tiden sedan starten 1975/1976.

Under dessa 36 säsonger har Färjestad varit i SM-final inte mindre än 19 gånger, varav sex i följd 2001-2006). Senast slog Färjestad Skellefteå i finalserien med 4-1 i matcher. Närmast är Djurgården med 12 finaler. De gånger Färjestad missat slutspelet kan vi räkna på ena handens fingrar och vi får ändå fingrar över. Fyra missade slutspel (1978, 1980, 1984, 1994) på 36 säsonger är ett enastående resultat. Lika imponerande är det att FBK varit ett av seriens tre bästa lag i 23 av dessa säsonger. På de elva senaste har Färjestad bara varit sämre än fyra vid ett tillfälle, nämligen 2009/2010, då laget blev femma, en poäng efter fyran Skellefteå. Det är sådant som kallas för jämnhet. Att FBK lyckats hålla en såpass hög nivå genom åren och hållit så kvar i toppen år efter år är ett resultat av att man aldrig slagit sig till ro och varit nöjd, även efter ett SM-guld.

Kvartsfinal ett misslyckande

Detta är en klubb som ser kvartsfinalspel som ett misslyckande. Det spelar ingen roll vilket lag Färjestad än skickar in på isen, målsättningen är alltid att vinna och vara bäst. I Färjestad är alltid laget viktigare och större än jaget och individen. Spelar du i FBK handlar det inte om att jaga egna mål och poäng och slå personligt rekord, utan det handlar alltid om att spela för laget. Lagspelet har alltid varit mycket bra i Färjestad och det är en starkt bidragande orsak till de fina resultat klubben nått genom åren. Du kan
ha hur bra och skickliga spelare som helst i ett lag, men spelar de inte för varann och hjälps åt går det åt pipan. FBK har alltid byggt sitt lag på hela laget, inte på ett antal stjärnspelare och därför har man klarat sig ganska bra när man blivit av med spelare.

En klar spelidé

Inför årets säsong tappade Färjestad två av sina ledande mål - och poänggörare, Pelle Prestberg (Leksand) och Dick Axelsson (MoDo). Men jag tror att det kommer att gå bra för laget ändå. FBK har alltid haft en klar spelidé, vilket medfört att de nya spelarna smällt in ganska snabbt i laget och hittat sin roller. Om vi tittar lite närmare på årets upplaga av Färjestad finns det säkert lag som har en skarpare forwards-uppsättning och kommer att producera fler mål. Men från mittzon och ner till eget mål finns det inget lag i Elitserien som är bättre. FBK är också ligans bästa lag i numerärt underläge. Färjestad har förmodligen seriens bästa defensiva backar (Sanny Lindström, Martin Sevc, Jonas Frögren och Magnus Nygren). Lägg därtill att man har en bra, talangfull och offensiv back i Kristoffer Berglund. Sedan har FBK en utmärkt målvakt i Christopher Nihlstorp, som var strålande i SM-slutspelet i våras och noterade fin-fina 1,60 i snitt och 94,40 i räddningsprocent på fem matcher. Bakom Nihlstorp finns talangfulle Fredrik Pettersson-Wentzel. Att Färjestad blir ett lag att räkna med även denna säsong är helt klart.