von Konow: Sämsta tänkbara start för HV

21 september 2011 16:00

Inför torsdagens huvudmatch på CANAL+ Sport 1/HD mellan HV71 och Färjestad tar hockeyoraklet Gregor von Konow en närmare titt på hemmalaget HV71 som har inlett serien med tre raka förluster och noll poäng, nu är det dags att börja vinna för smålänningarna om de inte ska halka efter alltför mycket.


HV har förlorat sina tre inledande matcher i årets Elitserien och är det enda laget i ligan som har noll poäng. I lördags blev det förlust borta mot Brynäs med 3-1 i en match som HV drog på sig tre matchstraff och många utvisningar, under tisdagen tappade HV ledning 1-0 till förlust med 2-1 i slutet av matchen mot Linköping.

Några förluster i början av en lång serie klarar man av, men smålänningarna bör nog vinna hemma mot Färjestad för att inte hamna för långt efter topp fyra-lagen i tabellen.

Människan Stefan Liv i centrum

Det är klart att den tragiska flygolyckan i Ryssland med Stefan Liv har påverkat alla spelare i HV71 och hela klubben. Detta är en händelse man bara inte kan skaka av sig efter ett tag, utan sorgearbetet och bearbetningen av känslorna kommer att ta tid och skall också få ta tid. Det här är någonting som HV-spelarna kommer att få leva med under en mycket lång tid.

Det har i denna tragiska händelse varit fint att se och läsa om att så många har visat starka känslor öppet. Liksom att man inte bara hyllat ishockeyspelaren och målvakten, den fantastiske, Stefan Liv, vinnarskallen, han som vann tre SM-guld, ett VM-guld, ett OS-guld, tilldelades Guldpucken, som Sveriges bästa ishockeyspelare 2007/2008 och satte ett oslagbart rekord i SM-slutspelet med att hålla nollan i fyra av totalt sju finalmatcher mot Färjestad 2003/2004 - utan att man även lyfte fram den fina människa och familjefar Stefan var. Det är ändå det som väger överlägst tyngst.

Seriesegrare i fjol

Att HV kommer att vara ett lag som är med där framme när topplaceringarna i serien skall fördelas frampå våren är väl ingen vild gissning. Det är lätt att glömma att HV vunnit Elitseriens grundserie de två senaste säsongerna. Förra säsongen vann HV med minsta möjliga marginal före Färjestad och Skellefteå.

Samtliga lag tog lika många poäng (96) men HV vann tack vare fler gjorda mål och bättre målskillnad. HV producerade tillsammans med Skellefteå flest mål i serien, 173 stycken. Året före var HV också bäst, då gjorde laget 188 mål och samlade ihop 95 poäng.

Sin poängmässigt bästa säsong på senare år gjorde smålänningarna under guldåret 2007/2008. 107 poäng på 55 matcher blev det den gången, 31 vinster, 11 oavgjorda och 13 förluster, målskillnaden var 178-132. HV var hela 15 poäng före tvåan Linköping i sluttabellen. Det är den mest överlägsna seriesegern i Elitserien under de senaste sex säsongerna.

Andreas Andersson i kassen. Foto: Peter Holgersson / Pic-Agency Sweden.

Topplag år efter år

Sedan 2003/2004 har HV varit ett topplag varje säsong utom vid ett tillfälle, nämligen 2004/2005. Det spelåret hamnade smålänningarna först på tionde plats i tabellen, 57 poäng på 50 matcher, fyra efter åttan Södertälje och en slutspelsplats. Året före och året efter vann HV serien ganska klart. Någonting liknande har vi aldrig varit med om i Elitseriens långa historia.

Åtta gånger på de tio senaste säsongerna har HV varit ett av de fyra bästa lagen i grundserien. Fem gånger under dessa år har HV blivit seriesegrare och tre gånger har klubben blivit svenska mästare. Endast Färjestad har vunnit fler SM-guld (4) under den senaste tioårsperioden.

Svagt spel i numerärt underläge

Att nye coachen Ulf Dahlén har en tuff uppgift framför sig för att se till så att HV även i fortsättningen hänger med i toppen råder det ingen tvekan om. Dahlén kunde knappast fått en sämre start än den han fått, vilket kanske bidrar till att förväntningarna på laget blir mer realistiska och att man slutar upp och pratar om guld och SM-final.

Visst kan det ändå bli en framgångsrik säsong för klubben, men alla borde ändå inse att årets lag inte är lika slagkraftigt som de senaste årens. Framför allt har laget tappat mycket styrka och talang på backsidan och även om det inte är ett krav bör nog de unga backarna (Adam Almqvist och Oscar Fantenberg) ta ett stort steg framåt i utvecklingskurvan.

Sedan måste Ulf Dahlén ta tag i uppgiften att få HV att spela mycket bättre i numerärt underläge än vi sett laget göra under en ganska lång tid. Förra säsongen var HV sämst i hela Elitserien i denna spelform med 57 insläppta mål på 240 utvisningar, Färjestad var statistiskt sett bäst med 27 bakåt på 211 utvisningar. Bäst överhuvud taget var Luleå med bara 19 insläppta på 146 utvisningar.

HV har så här långt i år släppt i totalt fem mål på två matcher, varav fyra tillkommit i numerärt underläge. Det håller inte att spela så svagt i numerärt underläge och här måste någonting hända illa kvickt.