Formtoppad Chris Lee utmanar seriens formstarkaste lag

16 januari 2013 11:30

Inför säsongen värvades kanadensaren Chris Lee till Färjestad i hopp om att kunna tillföra en extra dimension till anfallsspelet. Backen hade dock svårt att hitta nätmaskorna fram till januari. Lee har nu gjort mål i fyra raka matcher och utöver det skrapat ihop sju poäng på färjestads senaste fem matcher. "Jag vill inte jinxa det genom att prata om det för mycket" säger Lee till Hockeyligan.se.


Chris Lee värvades till Färjestad ifrån tyska Adler Mannheim inför säsongen. I Tyskland skrapade Lee ihop hela 45 poäng på 52 matcher och hoppades bli den producerande back som karlstadlaget saknat. Man valde att skriva ett tvåårskontrakt med kanadensaren.

- Jag tyckte det var ett bra tillfälle för mig att utveckla min karriär, det var en ny utmaning och lite av ett äventyr. Jag hade hört mycket positivt om den svenska ligan från både svenskar och nordamerikaner.

Hade du funderat någonting på Nordamerika?
- Jag hade kommit till en punkt i min karriär där jag valde att fortsätta i Europa. När man blir lite äldre så tänker man lite mindre på Nordamerika utan tittar istället på vilka möjligheter man har här i Europa. För min del var Färjestad ett bra val, det europeiska spelsättet och de större rinkarna passar mig lite bättre.

"Grabbarna har gjort det lilla extra"

I assistprotokollet har kanadensaren synts till flitigt då han hittills mäktat med 20 assist på 38 matcher. Sammanlagt har backen inkasserat 26 poäng såhär långt den här säsongen och ligger tvåa i backarnas poängliga, en poäng efter Modos Kyle Cumiskey. Dessutom ligger 32-åringen på andraplats i karlstadlagets interna plus/minus liga samt har mest speltid i hela laget. Men det skulle ändå ta 26 matcher innan backen fick göra sitt första mål.

Hur kommer det sig att du har börjat hitta målet?
- Jag vet inte, det är antagligen tur. Jag har egentligen inte spelat annorlunda än jag gjorde i början av året, jag har skjutit på samma sätt. Jag har fått bra lägen och pucken har gått in. Jag vill inte jinxa det genom att prata om det för mycket, jag ser gärna att det fortsätter på samma sätt, säger Lee och menar att hela laget har lyft sig allt eftersom säsongen fortskridit.

– Vi hade en tuff start och förlorade en del matcher. Det funkade inte som vi hade tänkt oss även fast vi ansträngde oss. Vi gjorde bra matcher men förlorade ändå så vi satte oss ner och tittade på vad orsakerna var. När vi väl började fokusera på vad vi kunde göra bättre så har det fungerat för oss. Grabbarna har gjort det där lilla extra när det har behövts, tillsammans med bra målvaktsspel så har det funkat bra för oss. Det känns bra att vi har hittat formen nu inför kommande slutspel.

Chris Lee och hans Färjestad gästar Cloetta Center under onsdagen för att ta sig an ett formstarkt Linköping med hela sju raka segrar i ryggen.

– Det blir en tuff match, speciellt eftersom matchen spelas i Linköping. Det var tufft senaste gången vi möttes men vi vet vad som väntar oss.