Alavaara: "Vi har ett starkt lag"

12 augusti 2011 15:54

Efter fyra säsonger utomlands har backen Jan-Axel Alavaara nu återvänt till Elitserien. "Det är skönt att vara tillbaka i Sverige och Skellefteå ska absolut vara med i toppen även den här säsongen" säger västerbottenslagets nyförvärv Alavaara till Hockeyligan.se.


Alavaara har tidigare representerat både Frölunda och MODO, men nu är det alltså Skellefteå som gäller för den 36-årige backveteranen.

– Det är skönt att vara hemma i Sverige igen. Det började med att min fru fick ett bra jobb i Sverige och då började vi att titta på vilka alternativ som fanns för min del och när Skellefteå hörde av sig var det ett lätt beslut, säger Alavaara och fortsätter:

- Det är ett otroligt hockeyintresse här, vilket också verkligen märktes under vår ispremiär. Sedan har vi ett starkt lag med jättemånga bra spelare, så vi ska absolut vara med i toppen även den här säsongen.

Förutom Alavaara har SAIK bland annat värvat Hannu Pikkarainen, Lee Goren, Oscar Möller och Bud Holloway. Men samtidigt har fjolårssäsongens SM-finalist tappat hela succékedjan Mikko Lehtonen/Joakim Lindström och Fredrik Warg samt backarna David Rundblad och Tim Erixon.

- Visst, laget har tappat många oerhört skickliga spelare, men samtidigt har man också fyllt på med namnkunniga spelare som förhoppningsvis kan fylla tomrummet efter de som har lämnat.

Kirunasonen lämnade Sverige 2007 för spel i schweiziska Kloten och de tre senaste säsongerna har han tillhört tyska Wolfsburg.

- Det har varit en grymt rolig tid där jag har lärt mig många nya saker. Hockeyn där nere är väldigt influerad av kanadensisk hockey, det vill säga att spelet är lite rakare. Här hemma forecheckas det inte lika hårt och det är något som jag nu får försöka att anpassa mig till.

Alavaara har så här långt hunnit med inte mindre än 535 elitseriematcher där han totalt har noteras för 134 poäng. Med andra ord torde det inte vara speciellt svårt för backen att nu anpassa sig till spel i Elitserien.

- Innan jag drog iväg utomlands hade jag ju spelat 12 år i Elitserien och när jag har varit borta från Sverige har jag följt med så gott det går genom highlights och artiklar. Så nog har jag en hygglig koll på Elitserien.

Alavaara hoppas vidare på att hans rutin nu ska komma till användning även i Skellefteå AIK.

- Jag har ju varit med ett bra tag och nu hoppas jag på att jag kan stötta våra yngre backar med tips och råd.