Matchguider: "Få förunnat att spela ett derby"

25 januari 2012 20:00

Fyra placeringar, men bara en ynka poäng skiljer AIK från Djurgården i tabellen. Och på torsdag vankas Stockholmsderby nummer fyra i ordningen. "Man får försöka bortse från tabellen, även om det är svårt, och tänka på att det är den roligaste matchen man har spelat i karriären", säger DIF:s målvakt Gustaf Wesslau till Hockeyligan.se.


AIK:s förlust mot Timrå i förlängning och Djurgårdens seger mot Färjestad efter straffar gjorde att tabellen om möjligt spetsades till ytterligare. Det skiljer alltså en ynka poäng mellan AIK på sjätte och Djurgården på tionde plats.

Och så ett stekhett Stockholmsderby i Ericsson Globe på det.

– Ja, det kommer nog inte att bli något skönspel med justa dragningar och härliga flippmackor, skämtar Djurgårdens målvakt Gustaf Wesslau, som spår att det kan komma att bli lite krampaktigt spel från båda lagen.

– Det är ju fjärde derbyt nu och man får försöka bortse från tabellsituationen, även om det är svårt, och tänka på att det är den roligaste matchen man spelat i karriären so far. Man får försöka lyfta fram det positiva. Det är få förunnat att spela såna här matcher och en härlig rivalitet så länge allt flyter på utan stök. Det är fantastisk bra stämning och någonting man verkligen kommer att kunna berätta om för barnbarnen sen.

"Det blir viktigaste matcherna i karriären"

Djurgårdsmålvakten säger att han har bra koll på tabellen och det närmaste spelschemat för de inblandade lagen i streckstriden. Att de 15 omgångarna som återstår av Elitserien blir oerhört viktiga råder inga som helst tvivel om.

– Det går inte att sticka under stol med att de blir de viktigaste i karriären. Det är bara hockey som gäller nu fram tills att 55 omgångar är spelade, sen får vi se vart vi är någonstans, säger Gustaf Wesslau.

"Skönt att kunna spela en avgörande roll"

I senaste matchen mot Färjestad tvingades målvakten till ett flertal stora räddningar i tredje perioden när gästerna etablerade hårt tryck vid ställningen 1-1. Några fler mål blev det inte och i stället kunde Mario Kempe avgöra i straffläggningen, trots en svag tredjeperiod av hemmalaget.

– Vi är nöjda med två poäng så som det blev i tredje perioden. Överlag vet jag inte om det var ett fall framåt eller så, vi kan bättre och har lite problem när vi försöker ta oss ur zonen och fastnar lite där, analyserar Wesslau.

– Det blir lite ångest när man vet att varje poäng är så viktig. Man klämmer lite hårdare i klubban och det blir inget skönspel, mer att man försöker göra det man ska. Då kan det låsa sig, men det som är positivt är att man får med sig poäng. Då kan man lägga det bakom sig.

Du kom upp stort i tredje. Vad säger du om egen insats?
- Ja, den är jag klart nöjd med. Jag pratade lite med målvaktstränaren innan och utvärderade säsongen, och jag har väl spelat okej, varken bra eller dåligt. Jag har velat spela en liten mer avgörande roll. Jag tycker inte att jag har gjort så många avgörande räddningar tidigare utan släppt till i tredje perioden när vi lett med två mål, säger målvakten självkritiskt.

– Så det var skönt, trots att det inte blev tre poäng, att kunna spela en avgörande roll tillsammans med laget. Så är det att vara målvakt: antingen är du syndabock eller så är du hjälte. Det finns nästan ingenting där emellan.

Gynge har gjort fyra derbymål

På andra sidan planen möter Wesslau en viss Viktor Fasth - AIK-målvakten har hittat storformen på slutet och bara släppt in fem mål på de fyra senaste matcherna - men också en viss Richard Gynge.

Elitseriens skyttekung har 22 mål på sitt samvete så här långt - fyra av dem i de tre tidigare debymötena mot Djurgården och just Gustaf Wesslau. AIK:s hemsida undrade om han månne har ett övertag på DIF-keepern.

– Hehe. Nej, det vet jag inte. Jag har haft flyt hittills och jag hoppas att det håller i sig, säger Richard Gynge.

Det står 2-1 i matchvinster till Djurgården, hur ska ni spela för att vinna Elitseriens sista hemmaderby?
- Vi ska spela som i senaste hemmaderbyt, med bra fart och mycket energi. Stressa deras backar hårt och åka mycket skridskor, då tror jag att vi kommer vinna.

Du som är målfarligast i AIK, vem skulle du säga att man ska hålla ett extra öga på i Djurgården?
- Mathias Tjärnqvist. Han är väldigt duktig framför vårat mål med styrningar och returer. Honom får vi se upp för på torsdag.

AIK förlorade senast det vankades derby (efter straffar) men laget har å andra sidan 5-0-segern i andra derbyt för säsongen att luta sig tillbaka på. Det första mötet lagen emellan slutade med seger för Djurgården, 4-2.

– Det räcker med att titta på tabellen för att kunna konstatera att det är en viktig match för båda lagen. Men givetvis också för att Djurgården är våra rivaler i Stockholm, säger Kent McDonell till klubbens hemsida.

Torsdagens övriga matcher är:

Brynäs-MODO
Växjö Lakers-Frölunda
HV71-Skellefteå