Straffexperten Wesslau: "Jag fylls av adrenalin"

25 januari 2012 15:50

Med sina 36 räddningar är Djurgårdens Gustaf Wesslau den målvakt som stått i vägen för flest straffar i Elitserien den här säsongen. Efter ytterligare mot Färjestad i tisdagens 2-1-seger frågade Hockeyligan.se målvakten varför han är så framgångsrik på att rädda just straffar.


Statistiken ljuger som bekant aldrig. Djurgårdsmålvakten har räddat 36 av 45 straffar den här säsongen vilket ger en räddningsprocent på 80 och en sjätteplats i den totala målvaktsligan på just straffar.

De som placerar sig över har dock räddat betydligt färre. Närmast Wesslaus siffra kommer Växjös Martin Gerber som motat 25 frilägen.

– Jag tycker det är ganska kul med straffar. Man får verkligen spela en avgörande roll och sen är det inspirerande med mycket publik och så, man får adrenalin av det och är ganska utpumpad efteråt, säger Gustaf Wesslau.

Hur känns det när fansen skriker ditt namn innan en straffläggning?
- Det är svårt att beskriva för någon som inte upplevt det. Man fylls av adrenalin och tänker: "fan, dom tror på en!". Då blir man faktiskt lite kaxigare.

Vid fler än ett tillfälle den här säsongen har målvakten laddat upp inför en straff med att visa sig överdrivet aktiv med plocken. Det är ingen medveten psykning, säger han, utan mer ett sätt att peppa sig själv.

– Man kan visa sig aggressiv och att man är jävligt på. Jag tror inte skytten bryr sig särskilt mycket om det ändå, men det är en bra väckarklocka för sig själv att liksom vara med i stället för att bara åka ut, backa med och låta skytten göra sin grej.

Läser man in sig på olika straffskyttar?
- Ja, det gör man. Oftast är det ju samma straffskyttar, konstaterar Wesslau och drar sig till minnes ett specifikt exempel - Växjös Mike Iggulden:

– Han var ju jävligt het ett tag, det var svårt att missa honom. En match borta mot Växjö gick till straffar och då hade han tre varianter. Han åkte sina bågar lite från olika håll och då lyckades jag ta två av hans straffar. Det var verkligen inläst. Man såg precis vad han var på väg att göra och så gjorde han det också, det är svårare när de har ett par tre varianter på samma mönster.

Den avgörande räddningen mot Färjestad i går var riktigt snygg. Christian Berglund försökte sig på ett hårt skott men Wesslau flaxade till med plocken i vad som blev lite av en tv-räddning.

– Jag spelade högt med plocken och jag tror att han hade bestämt sig för vad han skulle göra. Sen kom han på det avståndet att han sköt när jag hade handsken uppe, hade han kommit närmare så hade jag nog tagit ned den. Den satt rakt i - det blev lite tv-räddning där också!